31 жовтня - репетиція великого свята плутократії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.07.2010 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10952

Місцеві вибори 31 жовтня стануть для багатьох українських партій репетицією майбутніх парламентських виборів, зауважують експерти.

На їхню думку, приваблювати електорат будуть за допомогою грошей, яскравих особистостей у виборчих списках та адмінресурсу. Крім того, новий закон, який передбачає проведення виборів за мажоритарно-пропорційною системою, відкриє дорогу фальсифікаторам, зазначають вони.

Соціологи не вірять у радикальні зміни складу райрад після виборів, що відбудуться восени. На їхню думку, на місцевих виборах усі партії готуватимуть плацдарм для виборів до Верховної Ради.

Сьогодні політичні симпатії українців розподіляються дуже нерівномірно по різних регіонах, тому для деяких партій, особливо провладних, принциповим буде створення лояльної до парламентської коаліції більшості у всіх місцевих радах, зауважує Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій. Регіонали, зокрема, зможуть розраховувати на більшість, свою, а не коаліційну, у Верховній Раді, тільки заручившись підтримкою на місцях, вважає він.

«До певної міри це є й просвітництво, – говорить Голобуцький. – Населення трохи відвикло голосувати за конкретних людей. Вони всі голосують за Януковича, за Тимошенко – незалежно від того, на якому рівні це відбувається».

Фальсифікації – до і після волевиявлення

Новий закон про місцеві вибори відкриває широкі можливості для впливу на українських виборців за допомогою адмінресурсу, зазначає Сергій Таран, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір».

Крім того, соціолог називає ще два тренди майбутніх виборів.

За його словами, вчитель чи лікар не зможе провести передвиборну кампанію, тому до місцевих рад балотуватимуться бізнесмени, для яких гроші є основним важелем впливу на електорат. Тому не виключені матеріальні заохочення виборців.

А у виборчі списки будуть залучати кандидатів, основною функцією яких буде привернення уваги електорату, говорить Сергій Таран.

«Навряд чи ми будемо дивуватися, якщо до райради буде балотуватися Шуфрич. Або якісь інші яскраві особистості, які нададуть спискам ідеологічний акцент, «витягнуть» ці списки, а потім не будуть працювати», – зауважує він.

За словами соціолога, якщо на минулих президентських і парламентських виборах було сфальсифіковано близько одного відсотка результатів волевиявлення громадян, то цього року мажоритарно-пропорційна система дозволить у деяких округах збільшити цей відсоток у п’ять разів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.