Куди тягнуть Україну? Росія впевнено крокує до СРСР

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.07.2010 14:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10958

Президент Росії Дмітрій Медвєдєв у четвер підписав суперечливий закон, що розширює повноваження Федеральної служби безпеки. Німецький експерт назвав це «поверненням до радянської системи».

Відтепер ФСБ серед іншого зможе затримувати на 15 діб, накладати грошові штрафи та робити попередження будь-кому, чиї дії, на думку співробітників спецслужби, можуть становити небезпеку.

Прихильники нового закону в Росії сподіваються, що він допоможе знизити рівень злочинності в країні. Зокрема тому, що людей заздалегідь попереджатимуть про можливе порушення закону.

Голова міжнародного комітету Ради Федерації Міхаїл Маргелов назвав закон кроком уперед до побудови в Росії правової держави. «Ці поправки узаконюють систему, що давно існує. Ідеться про попередні профілактичні бесіди…, які й до цього проводили не лише співробітники ФСБ, а й інших правоохоронних органів, намагаючись попередити протиправні дії», - сказав Маргелов.

Натомість критики кажуть, що закон надає спецслужбі можливість запрошувати людей на так звані «співбесіди». На їхню думку, це може бути використано для залякування опозиційних політиків та незалежних журналістів. Також існують побоювання, що нечіткі формулювання в законі відкривають можливості для зловживань з боку організації, що є правонаступницею колишнього радянського КДБ.

Експерт: закон має розглянути Страсбурзький суд

Відомий німецький експерт з російського права, професор Гамбурзького університету Отто Люхтерхандт у коментарі Deutsche Welle назвав розширення повноважень ФСБ «відвертим (подальшим) поверненням до часів ворожо налаштованої до правової держави радянської системи».

На його думку, «російський уряд, очевидно, має власні, дуже специфічні уявлення про шлях країни до модернізації». Люхтерхандт висловив сподівання, що новий російський закон розгляне Європейський суд з прав людини у Страсбурзі. На думку правника, це «може щось змінити».

Російські правозахисники нагадують, що Конституція Росії гарантує свободу думки та слова кожному і прямо забороняє примушування до відмови від своїх думок та переконань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.