Археологи знайшли вітрильник, який був покинутий в Арктиці більш як 150 років тому

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 29.07.2010 17:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10961

Канадські археологи знайшли британський корабель, покинутий екіпажем в Арктиці у 1853 році.

Дослідники з урядової установи Parks Canada знайшли англійський військовий корабель "Інвестігейтер" (Investigator) на глибині 25 футів (приблизно 7,6 метра) під водою на схід від північної частини Канади. Пошуки велися з використанням гідролокатору і металодетекторів.

Повідомляється, що деревина, з якої зроблено судно, непогано збереглася: можна розрізнити всі дошки на палубі і деталі корпусу. Співробітники Parks Canada вивчать судно і знайдені артефакти і складуть їхній опис.

Дослідники також знайшли могили трьох британських солдатів, які померли від цинги під час експедиції 1853 року. Канадські власті вже зв'язалися з британським урядом з приводу останків моряків.

"Інвестігейтер" під командуванням Роберта Макклура покинув Великобританію в 1848 році, щоб знайти зниклу експедицію сера Джона Франкліна, який відправилася декількома роками раніше на пошуки Північно-західного проходу з Атлантичного в Тихий океан.

Команда судна "Інвестігейтер" зробила дві спроби відшукати Франкліна і його людей, але в 1853 році корабель довелося покинути, коли його заблокувало в крижаних торосах. Капітан Макклур і його команда, у яких незабаром закінчилися запаси їжі, були врятовані кораблями Королівського військового флоту. Макклура вважають першим європейцем, що відкрив Північно-західний прохід.

Канадський міністр навколишнього середовища Джим Прентіс вважає, що знахідка англійського судна підкріплює претензії Канади на володіння Північно-західним проходом. Канадський уряд неодноразово заявляв, що цей морський шлях був отриманий у спадок від Великобританії, коли Канада отримала незалежність, і, таким чином, належить до територіальних вод країни. Міжнародним співтовариством ця заява приймається неоднозначно.

Питання контролю над морським шляхом, що сполучає Атлантичний і Тихий океани, став особливо актуальним для Канади, коли в результаті танення арктичної криги прохід став судноплавним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.