Опозиційний віце-прем’єр подякував Президенту Януковичу

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.07.2010 10:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10973

Віце-прем’єр опозиційного уряду, нардеп Юрій Кармазін подякував Президенту Віктору Януковичу за застосування права вето щодо закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції».

Про це повідомила прес-служба Кармазіна.

«Ми, представники Партії захисників Вітчизни щиро Вам вдячні за те, що Ви прийняли державницьку позиції та застосували право вето щодо Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції», який було прийнято Верховною Радою України 8 липня 2010 року та за який проголосували 244 народних депутата». - сказав Кармазін.

Він зазначив, що владу і опозицію має об'єднувати одне - захист державних інтересів України. «Є речі, які об’єднують владу та опозицію – це захист найвищих цінностей народу України. Набрання чинності вказаного Закону призвело б до грубого порушення конституційних прав українського народу на надра, а також втрати енергетичної незалежності держави». - наголосив Кармазін.

Як повідомляє прес-служба, Кармазін звернувся до Президента Януковича з вимогою застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції», набуття чинності якого, призведе до грубого порушення конституційного права народу України на надра, втрати енергетичної незалежності держави та загрожує національній безпеці України.
У зверненні він зазначив, що прийнятий 08.07.2010 Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції» є неконституційним та лобістським, що дані зміни приймались на догоду ділкам, які шляхом шахрайських оборудок намагаються позбавити народ України виключного конституційного права на надра, що нанесе непоправимі багатомільярдні збитки економіці України.

Кармазін звернув увагу Президента на основні концептуальні невідповідності Закону Конституції України, зокрема:

1. Законом внесено зміни до Закону України «Про угоди про розподіл продукції», відповідно до яких видача ліцензії на розробку та експлуатацію родовищ корисних копалин та дозволів на користування надрами здійснюється лише на підставі угоди про розподіл продукції, без проведення відповідного конкурсу на видачу дозвільних документів. Це порушує основний конституційний принцип рівності суб’єктів господарювання, передбаченого ст. 43 Конституції України, суперечить ст. 3 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», не забезпечує державних інтересів та пріоритетів при наданні у приватне користування надр України іноземним інвесторам. Надання дозвільних документів лише на підставі угоди про розподіл продукції може призвести до корупційних схем видачі дозвільних документів. Слід зазначити, що відповідні дозвіл або ліцензія видаються суб’єктам господарювання, які відповідають ліцензійним умовам здійснення відповідної господарської діяльності, що має на меті захист прав, законних інтересів, життя та здоров'я громадян,
захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки
держави.

2. Як визначено в Законі, Кабінет Міністрів України виступає учасником угоди про розподіл продукції зі сторони держави. Тим самим Кабінет Міністрів України наділений повноваженнями по розпорядженню надрами не тільки загальнодержавного значення, а й надрами місцевого значення, що порушує ст. 143 Конституції України та ст. 9 Кодексу України про надра, де зазначено що надання надр у користування для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення належить до компетенції органів місцевого самоврядування, а також до органів влади Автономної Республіки Крим.

3. Законом не визначено, що іноземним інвестором може бути лише іноземна юридична особа. Також Законом не передбачено умов, яким повинен відповідати інвестор, зокрема, наявності у нього необхідного досвіду у сфері використання надр, необхідних потужностей та спеціалістів, відповідного капіталу для здійснення розробки та використання надр, адже ця сфера господарювання дуже капіталомістка. Не можна допустити, щоб видобуток природних ресурсів України було передано безвідповідальним та непрофесійним суб’єктам господарювання. Звертаю Вашу увагу, що в свій час група ділків провернула злочинну оборудку, відповідно до якої було зареєстровано на чотирьох студенток компанію Vanco, якій передали у користування Керченську ділянку Чорноморського шельфу. Дану ділянку компанія Vanco намагалась продати Газпрому Російської Федерації.

4. Положення ст. 6 Закону, яка порушує ст. 14 Конституцію України в частині набуття права власності на земельні ділянки, на яких знаходяться ділянки родовища корисних копалин. Законом порушується право власності громадян України, оскілки зазначені земельні ділянки будуть примусово, без належної компенсації у них вилучатися. Крім того, не визначено на який строк будуть передаватись інвестору вказані земельні ділянки. Із прийнятого Закону випливає, що вони будуть передаватись іноземним суб’єктам господарювання на 50 років, що не відповідає економічним інтересам держави.

Загалом Кармазін відзначив вісім позицій, де законодавці порушили норми, прямо визначені Конституцією України.

Він також зазначив, що прийняття вказаного Закону було пролобійовано трьома особами, які володіють багатьма родовищами корисних копалин в Україні і які водночас є народними депутатами України. Проте, назвати їх поіменно він чомусь не наважився.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.