Правоохоронці накрили підпільних ювелірів, які декларували державі лише 1% від реальних обсягів виробництва

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.08.2010 04:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=10997

Працівники Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю та Головного слідчого управління МВС України викрили підпільну ювелірну мережу, що проіснувала 10 років.

Правоохоронці накрили підпільних ювелірів, які працювали більше 10 років

Про це повідомили у Департаменті громадських зв`язків МВС України.

Історія тіньового бізнесу двох споріднених київських ТОВ, що спеціалізувалися на ювелірній справі, розпочалася ще наприкінці 90-х років, коли під прикриттям мережі легальних підприємств українські ділки почали масштабний бізнес з незаконного виготовлення ювелірних виробів, підробки пробірних клейм відомих українських виробників (ювелірних заводів міст Києва, Львова, Одеси) з подальшим контрабандним збутом продукції за кордон, а також оптовим покупцям на території України.

Орудували тіньовики за стандартною схемою, використовуючи увесь арсенал підпільного виробництва. Скуповували лом та сировину, які далі оброблялися на орендованих квартирах із залученням «лівих» бригад. Зокрема на роботу запросили й колишніх працівників відомих ювелірних підприємств. Загалом у майстернях працювало понад 130 спеціалістів.

Бізнес мав офіційну вивіску-ширму. Фірми навіть входили до першої п’ятірки легальних виробників ювелірної продукції. Але користуючись ситуацією у законодавчій сфері, коли контроль держави над подібними підприємствами був суттєво обмежений, ділки декларували державі лише …1% від реальних обсягів виробництва. Решта продукції отримувала підроблені клейма та відправлялася у «тінь». За попередніми підрахунками, підпільні цехи обробляли на рік лише золота - близько трьох тон! А ще у асортименті тіньовиків були широко представлені коштовне та напівкоштовне каміння.

Аби викрити усю схему нелегального бізнесу, працівникам Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю та Головного слідчого управління МВС України знадобилося більше півтора року. Але й результат говорить сам за себе. Під час обшуку у підприємствах було оглянуто виробничі та офісні приміщення загальною площею близько 2 тис. кв.м., вилучено 24 підроблені державні пробірні клейма, а саме: 22 – зразку Радянського Союзу, що вже давно заборонені до обігу, 1 - Київського ювелірного заводу, 1 - Одеського ювелірного заводу, 1 - Центрального казенного підприємства (Пробірної служби України), а також 56 виробничих штампів ювелірних підприємств України.

Крім того, у ході обшуку були вилучені ювелірні вироби із бірками ВАТ «Українські ювеліри» та пробірним клеймом радянського зразку. Всього вилучено близько 300 кг ювелірних виробів та дорогоцінних металів, а також грошових коштів у сумі близько 2 млн. доларів США.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.