Україна для людей. Восени подорочають хліб і макаронні вироби

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.08.2010 11:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11000

Експерти аграрного сектора прогнозують підвищення вартості хліба на 7-10%.

Воно буде викликане зростанням світових цін на пшеницю, подорожчанням енергоносіїв, високим борговим навантаженням аграрних підприємств і необхідністю збільшення мінімальної зарплати в нинішньому році, пише газета Коммерсантъ-Украина.

На думку представників Всеукраїнської асоціації пекарів, підвищення цін можна уникнути, якщо Кабмін запропонує компенсації для збереження підприємствами галузі рентабельності.

Як пише КоммерсантЪ, про майбутнє подорожчання хлібобулочних виробів учора на прес-конференції заявив експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За його словами, причиною цього є зростання світових цін на пшеницю, викликане втратами найбільших виробників зернових в результаті засухи.

Зокрема, тільки Російська Федерація втратила близько 10 млн. га посівів пшениці, зазначив пан Лапа. Для українських виробників ситуація ускладнюється збільшенням вартості енергоносіїв і борговими зобов'язаннями аграрних підприємств, що взяли кредити в умовах економічної кризи.

"Закупівельні ціни на пшеницю зараз на 15% вище, ніж у минулому році", - сказав експерт. За його прогнозами, через три місяці це призведе до підвищення вартості борошна, що в свою чергу викличе зростання цін на хліб на 7-10%, зазначається в статті.

У Кабінеті міністрів сподіваються утримати ціни. "Запасів зерна більш ніж достатньо. Урожай непоганий. Проблема запасів і цін на хліб завжди була в центрі уваги будь-якого відповідального уряду", - заявив минулого четверга прем'єр-міністр Микола Азаров. Тим часом, на думку Віктора Лапи, запасів вистачить не більше ніж на три-п'ять місяців. "Цим можна лише згладити подорожчання", - вважає експерт.

З такою думкою згодний голова центрального комітету Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості та суміжних галузей Анатолій Тельних: "Ми очікуємо подорожчання хліба до кінця осені".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.