Вчені попереджають: завтра на Землі будуть магнітні бурі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.08.2010 15:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11009

Завтра, 4 серпня, на Землі можуть відбутися яскраві полярні сяйва, а також магнітні бурі через потужні викиди плазми, які сталися на Сонці в неділю вранці.

Явища будуть спровоковані плазмою, яка в середу досягне Землі, повідомляє прес-служба Гарвард-Смітсоніанського центру астрофізики.

"Викид був спрямований прямо в наш бік, очікується, що він добереться до нас рано вранці 4 серпня", - сказав співробітник центру Леон Голуб.

Корональні викиди - викиди мільйонів тонн плазми, як правило, пов'язані з динамічними процесами в магнітному полі Сонця. У тому випадку якщо іонізований газ досягне Землі, він може викликати коливання в земній магнітосфері, тобто стати причиною магнітної бурі.

За словами Голуба, це перший, за досить тривалий час, корональний викид, спрямований у бік Землі. Він зафіксований камерою сонячної космічної обсерваторії NASA SDO (Solar Dynamics Observatory), яка була запущена в лютому.

Зазначимо, нещодавно Річард Фішер, голова відділу NASA, що займається спостереженням за Сонцем, заявив в інтерв'ю газеті Daily Mail, що в 2013 році очікується пробудження Сонця після багаторічної сплячки, що може обернутися для Землі техногенною катастрофою, як це відбувалося в 1859, 1921 і 1989 роках.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.