Сосиски викликають рак

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 5.08.2010 03:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11027

Вживання в їжу м’ясних продуктів, таких як сосиски, ковбаса і бекон, підвищує ризик раку сечового міхура майже на 30%.

Американські вчені з Національного онкологічного інституту в Роквіллі (National Cancer Institute in Rockville) проаналізували результати опитування 300 тисяч чоловіків і жінок у віці від 50 до 71 року. За учасниками спостерігали протягом восьми років на предмет пристрасті до м'ясних продуктів і ризику захворювання на рак. У 854 осіб був виявлений рак сечового міхура. А у тих, у чиїй дієті вміст нітритів та нітратів було найвищим, ризик раку був на 28-29% вище.

Шкода перероблених м'ясних продуктів, таких як сосиски, ковбаси, шинки, бекон та їхні аналоги у вакуумній упаковці, обумовлена тим, що консерванти, які додаються в процесі виробництва, певні види солей, нітрати та нітрити натрію при контакті з соляною кислотою шлунка утворюють карцерогенну речовину нітрозометіланілін N-нітрозо (N-nitroso), пояснюють автори дослідження на чолі з доктором Амандою Крос.

Результати дослідження американських учених опубліковані в онлайн-журналі Американського онкологічного товариства (American Cancer Society).

Торішнє дослідження оксфордських вчених доводило, що зменшення споживання м'ясних продуктів може майже в два рази знизити ризик розвитку деяких видів онкології, включаючи рак сечового міхура. Схожі результати публікувало і «Європейське проспективное дослідження раку та харчування» 2005 року: ті, чий раціон включає дві порції червоного і переробленого м'яса щодня, на третину підвищують ризик розвитку раку товстого кишечника.

Розповсюджений харчовий барвник E-128, який додають у сосиски і гамбургери, також може призводити до виникнення раку. Про це в 2007 році повідомило Європейське агентство із продовольчої безпеки (ЄАПБ).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.