Політичні репресії. Проти БЮТівців порушили кримінальну справу через листівки

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 5.08.2010 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11043

Слідчий відділ Сосновського районного відділу головного управління Міністерства внутрішніх справ в Черкаській області 3 серпня порушив кримінальну справу за фактом незаконного втручання в діяльність вищих керівників держави в Черкасах.

Про це повідомила начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС в області Наталія Таран.

За її словами, кримінальна справа порушена за ознаками ч.1 ст. 344 (втручання в діяльність державного діяча) Кримінального кодексу.

Співробітники міліції в приміщенні офісу обласної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» знайшли 2 типи листівок.

Одна листівка має заголовок «Податкове гетто від Азарова і Тігіпка» і містить коротку інформацію про розширення прав співробітників Державної податкової адміністрації, а також про інші нововведення, що містяться в проекті Податкового кодексу, які можуть негативно відбитися на діяльності малого і середнього бізнесу.

У листівці вказаний номер гарячої лінії захисту підприємців ВО «Батьківщина».

У другій листівці-наклейці йде мова про підвищення з 1 серпня цін на газ на 50%» і наведені цитати Президента Віктора Януковича і прем’єр-міністра Миколи Азарова з обіцянками не підвищувати ціни на житлово-комунальні послуги для населення.

Листівка підписана Комітетом захисту України.

Крім того, міліція порушила кримінальну справу за фактом помилкового повідомлення про мінування офісу Черкаської обласної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» в Черкаській області.

Справа порушена за ознаками ч.1 ст. 259 (свідомо помилкове повідомлення про підготовку вибуху або інші дії, що загрожують загибеллю людей або іншими тяжкими наслідками) Кримінального кодексу.

Як повідомлялося раніше, 2 серпня невідомий зробив помилкове повідомлення про мінування офісу Черкаської обласної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» по вул. Розкопній, 15/1 в Черкасах.

Співробітники міліції не виявили в приміщенні вибухових пристроїв, але знайшли листівки без вихідних даних, які вважали потрібним вилучити.

Депутат Верховної Ради від БЮТ Ігор Єресько вважає повідомлення про мінування офісу партійної організації і вилучення листівок спланованою провокацією проти облорганізації «Батьківщини».

Єресько заявив, що листівки, виявлені в офісі «Батьківщини», належать Комітету захисту України, і співробітниками офісу не розповсюджувалися.

За його словами, листівки не носять ніяких антизаконних закликів, а містять інформацію про наслідки підвищення ціни на газ для населення.

Від “Аратти”: Стаття 22 Конституції України наголошує: "права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод".

Стаття 34 Конституції України визначає: "кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір".

Стаття 344 КК визначає: "незаконний вплив у будь-якій формі на Президента України, Голову Верховної Ради України, народного депутата України, Прем’єр-міністра України, члена Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або його представника, Голову Рахункової палати або члена Рахункової палати, Голову або члена Центральної виборчої комісії, Голову Національного банку України, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голову Антимонопольного комітету України, Голову Фонду державного майна України, Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України з метою перешкодити виконанню ними службових обов’язків або добитися прийняття незаконних рішень".

Отже, виникає питання: хто означених стттею 344 КК посадових осіб зверталися у Черкаське ГУ МВС із письмовою заявою про вчинення проти них протиправних дій саме членами БЮТ, в яких за сумнівних правових підстав вилучили листівки? Якщо немає заяви - немає й криміналу. Більш того, згідно з чинним КПК питання про порушення кримінальної справи та досудове слідство за ст. 344 КК здійснюється прокуратурою, а не МВС.

До речі, тільки під час виборів, і тільки суб'єкти передвиборчої боротьби, згідно з чинним законодавством, зобов'язані вказувати на друкованій продукції реквізити. В решті випадків, якщо тираж не перевищує 999 примірників це не обов'язково, якщо навіть продукція має формат газети. Для ішої агітаційної продукції обов'язкової вимоги до друку реквізитів не визначена чинним законодавством взагалі.

Між тим, очевидно, що в даному випадку є всі ознаки порушення прав і свобод громадян, захищених Конституцією. Конституцією, яка, попри бажання влади, все ще діє.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.