Світові ціни на зерно зростають. Москва заборонила експорт і вимагає того ж від учасників Митного союзу

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.08.2010 11:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11049

Ціни на зерно на світових ринках продовжують зростати і досягли максимальних значень за останні два роки. Ажіотажу додало рішення Росії заборонити експорт зерна через пожежі та втрати врожаю.

На європейських ринках ціна тонни пшениці зросла майже вдвічі й за даними на четвер становила 227,5 євро за тонну. На біржі в Парижі котирування пшениці досягли рекордного рівня за останні 28 місяців і склали 220 євро за тонну. У Лондоні вартість фуражної пшениці становить майже 250 доларів за тонну. За результатами останніх торгів на Чиказькій товарній біржі, вартість пшениці досягла максимуму за два роки.

Російська тривала посуха і спричинена нею заборона на експорт лише посилили тенденцію зростання на цьому ринку. Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін підписав постанову «Про введення тимчасової заборони вивозу деяких видів сільськогосподарських товарів з території Російської Федерації». З 15 серпня по 31 грудня 2010 року заборонені зарубіжні поставки пшениці, ячменю, жита, кукурудзи, а також пшеничного або пшенично-житнього борошна.

Крім того, перешкодою для поставок зерна за кордон можуть стати і учасники Митного союзу – Казахстан і Білорусь. Російське керівництво запропонувало їм запровадити подібні заходи.

Україна поки не відмовляється від експорту

Найбільші закупники пшениці на зовнішніх ринках вже висловили занепокоєння, чи зможуть бути виконані вже підписані контракти. Наприклад, єгипетські закупники мають на руках контракти на поставку зерна у серпні-вересні місяці цього року. Вони пропонують урядові Росії дозволити завершення тих контрактів, які були підписані заздалегідь, а заборону вводити на укладення подальших контрактів.

У четвер уже почали зриватися поставки зерна із чорноморських портів. За даними агентства Блумберг, поставка Філіппінам 45 тисяч тонн пшениці була відмінена постачальником з Росії або України, говорять трейдери.

В Україні ж уряд вважає недоцільним обмеження експорту зерна, про що 4-го серпня заявив віце-прем'єр з аграрної політики Віктор Слаута. За його словами, експорт українського зерна ніхто не заблоковував, і скорочення експорту викликане діяннями окремих учасників ринку.

В Україні врожай зерна цього року очікується на рівні 42-43 мільйони тонн, а завдяки сонячній погоді частка продовольчої пшениці становить 60-65%. Слаута говорить, що блокування експорту є вигідним окремим зернотрейдерам. В той же час у південних областях країни вже обмолотили 40-45 % пшениці і ячменю.

Україна вважається третім у світі експортером зерна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.