Попри мантри Азарова, хліб та вироби з борошна подорожчають

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 9.08.2010 11:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11060

Попри заяви урядовців про безпідставність зростання цін на хліб, до осені він таки може подорожчати, вважають експерти.

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні немає підстав для зростання цін на хліб. Він сказав про достатні обсяги "запасів зерна, закупленого за старими цінами" і про виділення 5 мільярдів гривень на створення запасів аграрного фонду.

Раніше про "відсутність підстав" для зростання ціни на хліб заявляв і віце-прем'єр Віктор Слаута.

Утримувати ціну буде важко

Однак окремі економісти не виключають, що до осені хліб може подорожчати на 10-70 відсотків. Директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський сказав Deutsche Welle, що уряд може намагатися втримати ціну лише на так званий "соціальний хліб". Але зазначив, що це буде важко.

Серед аргументів на користь зростання ціни на хліб економіст назвав подорожчання газу, яке потягне за собою й зростання тарифів на електроенергію і збільшення видатків виробників хліба. Але ще більший тиск на ціну хліба, на думку Бураковського, може справити стрімка дорожнеча зерна на світових ринках.

Оскільки експортом українського зерна займаються світові зернотрейдери, то й зупинити експорт та зростання внутрішніх цін слідом за світовими уряду не вдасться, вважає Бураковський.

Пшениця вже коштує дорожче

Своєю чергою, голова наглядової ради "Хліб Києва" Владислав Атрошенко повідомив, що за пшеницю на світових ринках дають вже на 23 відсотки більше, ніж місяць тому. А це означає, за його словами, що й хліб в Україні має подорожчати щонайменше на 10-15 відсотків.

Адресна допомога населенню замість регулювання рентабельності виробництва хліба місцевою владою могла б стати більш адекватним заходом, вважає Атрошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.