Куди веде економіка по-азаровськи?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 10.08.2010 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11069

Україна зобов’язалася перед МВФ повторно підняти для населення ціни на газ та підвищити пенсійний вік. Експерти застерігають, що українці можуть після цього остаточно зубожіти.

Україна отримала від Міжнародного валютного фонду кредит на 15 мільярдів доларів. У свою чергу український уряд зобов’язався втілити в життя кілька непопулярних реформ, які увесь час відкладалися через вибори. Відповідно до оприлюдненого меморандуму з МВФ, у квітні наступного року Україна має ще раз на 50 відсотків підняти ціни на газ для населення та теплозабезпечуючих підприємств.

І це незважаючи на те, що українська влада домоглася начебто знижки на російський газ після резонансних харківських домовленостей щодо Чорноморського флоту. Адже сам прем’єр Азаров заявляв, що для потреб населення використовується змішаний газ власного українського видобутку та частково імпортований з Росії.

Директор центру «Номос» Михайло Гончар вважає, що цієї знижки нинішня українська влада добивалася саме для великих металургійних і хімічних підприємств і зараз населення пожинатиме плоди непрофесійної однобокої політики президента Януковича та його команди.

Необхідні ґрунтовні реформи

Разом з тим Гончар переконаний, що газ українського видобутку таки має зрости в ціні, на що кілька урядів не могли наважитися через постійні вибори в Україні. «Ці кроки уряду містять економічну логіку, пов’язано з усуненням дисбалансу, коли ми власному видобувникові платимо у кілька разів менше, а ніж іноземному монополісту, який постачає газ в Україну. Микола Азаров Хоча це приписується волі МВФ, мовляв, що нам щезалишається робити, але зрештою фонд змусив Україну зробити те, що ще позавчора мало бути зробленим», - наголошує Михайло Гончар.

Втім експерт не певен, що підвищення цін на газ для населення може покрити всі збитки НАК «Нафтогаз» та зробити підприємство прибутковим. Для цього, на думку Гончара, уряду необхідні додаткові реформи галузі, зокрема забезпечити виконання закону про ринок газу, створити незалежний регулятор внутрішнього ринку газу та завершити приєднання України до європейської енергетичної стратегії. Натомість профспілки виступають проти того, аби дірки у бюджеті «Нафтогазу» уряд латав за рахунок населення.

Починати з підвищення ціни людської праці

Втім більшість пересічних українців зараз хвилюють проблеми з їхнім пенсійним забезпеченням. Адже за домовленістю з Міжнародним валютним фондом український уряд повинен з 2011-го року з кожним наступним роком підвищувати вік, коли людина має виходити на пенсію.

МВФ Починатимуть реформу з жінок, аби замість 55 років українкипрацювали до 60. Експерти наголошують, що потреба переглянути пенсійний вік в Україні давно назріла через те, що працюючих, які утримували пенсіонерів, зараз в країні мало. Тож й пенсійний фонд постійно має дефіцитний бюджет, на виконання якого влада постійно вишукує гроші.

Однак впровадити таку реформу за нинішньої соціально-економічної ситуації нереально, переконана директор соціальних програм центру ім. Разумкова Людмила Шангіна. Вона зазначає, що починати пенсійну реформу потрібно не з підняття пенсійного віку, а з підвищення ціни людської праці.

«Праця в Україні нічого не варта. Можна працювати 20 чи 30 років, але з такою зарплатою, яку отримує переважна більшість населення, навіть враховуючи, що половина отримує її в конвертах, не можна говорити, що вік вплине на покращення матеріального стану», - констатує Шангіна. Тож, на думку експерта, проблема тут геть не у віці. Аналітик наголошує, що ціна праці в Україні вже давно втратила свої соціальні і економічні функції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.