Прес-служба уряду знову розповіла про злодійку Тимошенко

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 10.08.2010 21:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11081

Сьогодні прес-служба Кабміну розповсюдила роз’яснення щодо позиції уряду при підписанні Меморандуму про співпрацю з МВФ.

Зокрема, там містяться вже традиційні звинувачення уряду Тимошенко в тому, що у Росії купували дорогий газ, а продавали населенню - дешево.

"Уряд Тимошенко купував російський газ по 330 доларів, а продавав, заграючи з населенням перед виборами, по 50. Покриваючи різницю позиченими грошима, вона фактично оплатила свої вибори за рахунок позик МВФ. Таким чином, Тимошенко, прагнучи влади будь-якою ціною, увігнала Україну і кожного з нас, у тому числі й ще ненароджених українців, у колосальні борги. З грудня 2007-го по лютий 2010-го державний борг виріс більш ніж у тричі і досяг 316 млрд. грн. А це означає, що кожен українець завинив по 7000 грн. Такого «дорогого» Уряду не було ще в жодній країні світу. Кожен рік урядування Тимошенко обходився нашій державі в 100 млрд. грн. Необґрунтована ціна на газ призвела до перекосів в економіці та обернулася реальною проблемою для державного та сімейних бюджетів". - говориться у документі.

Натомість, уряд Азарова, нібито долаючи наслідки політики попередників мусить ринковими методами виправляти ситуацію.

"Сьогоднішній владі, яка отримала у спадок країну-боржника, вдалося в ході переговорів з російськими партнерами знизити ціну на імпортований газ до 230 доларів. Але оскільки увесь час жити в борг неможливо, виникла необхідність відповідно до законів ринкової економіки змінювати ціну для населення, підвищуючи її на 50%. Іншого шляху зберегти економічну незалежність України, стабілізувати фінансову ситуацію, зменшити розмір державного боргу, припинити руйнування вітчизняної нафтогазової галузі і системи житлово-комунального господарства просто не існує. Уряд М.Я.Азарова категорично відкидає політику популізму і не збирається заради рейтингів жертвувати благополуччям і стабільністю країни, відмовляючись від необхідних, хоч і непопулярних на початкових етапах реформ". - говориться у документі.

При цьому стверджується, що нововведення не позначаться на добробуті українців. "Положення Меморандуму не торкнуться життєвого рівня пенсіонерів і малозабезпечених. Їх забезпечить адресною допомогою чинний Уряд". - наголошує прес-служба.

Замість післямови. По-перше, згідно Постанови НКРЕ від 25.10.2008 № 1239 українці, які користуються газовими плитами та газовими приладами для нагрівання води у багатоквартирних будинках з централізованим опаленням, сплачували максимально $67 за 1000 кубометрів спожитого газу (тепер $100, а у перспективі - $150). А споживачі, які користувалися опалювальними котлами, газовими приладами для нагріву води та плитами - $113 за тисячу кубометрів спожитого газу (тепер $151, а у перспективі - $302). Отже, твердження урядовців про $50 є, щонайменше, сумнівним.

По-друге, загальновідомо, що Україна видобуває від 16,5 до 20 мільярдів кубометрів газу щорічно. За різними оцінками його собівартість приблизно $35 - $40 за тисячу кубометрів. За словами Тимошенко, розрахункова вартість на минулий рік становила $90 за тисячу кубометрів. А споживання газу населенням та підприємствами теплокомуненерго становить приблизно 18 мільярдів кубометрів на рік.

Отже, розрахункова вартість газу для населення визначена Постановою НКРЕ від 25.10.2008 № 1239 повністю враховує не тільки собівартість видобутку, а й очевидно має інвестиційну складову. Інша справа, якщо для потреб олігархів пустили український газ, а для населення - дорогий російський, тоді все стає на свої місця.

Чи була альтернатива рішенню уряду Азарова? Звичайно. Зокрема не слова, а дії щодо зменшення споживання газу, наприклад, населенням. Для цього не потрібно особливих витрат. Достатньо поступово відмовитися від непродуктивного централізованого опалення. Хоча б тому, що тепломережі вкрай зношені, а для їхнього ремонту не вистачить ніякого державного бюджету. Перший крок до цього пану Азарову не коштуватиме жодних витрат з бюджету: достатньо скасувати постанову уряду Януковича, яка практично забороняє мешканцям багатоквартирних будинків встановлювати за свій кошт сучасне високопродуктивне і безпечне автономне опалення.

Потім - можна було б налагодити цільове кредитування громадян з метою заміни застарілого газового обладнання на нове, більш економічне й безпечне.

Проте, чекати саме цього від уряду Азарова - утопія. Адже загальновідомо, хто з олігархів володіє найбільшими теплокомуненерго. А їхні фінансові інтереси для Миколи Яновича - святе.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.