У Великобританії виявлено бактерію, стійку до всіх видів антибіотиків

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 11.08.2010 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11089

Британські медики повідомили про появу в британських лікарнях супербактерії, яка не піддається навіть найсильнішим антибіотикам.

За даними вчених, бактерія, що синтезує високотоксичний фермент NDM-1, прибула в країну разом з пацієнтами, які проходили курс косметичної хірургії в Індії та Пакистані.

Фермент NDM-1 може синтезуватися багатьма бактеріями, у тому числі E.coli, і погано піддається навіть сильним антибіотикам з групи карбапенемів, які використовуються як останній засіб у боротьбі з високорезистентними бактеріальними інфекціями.

Фахівці побоюються імовірності того, що ферменти NDM-1 почнуть виробляти штами бактерій, які й без того сильно чинять опір антибіотикам, що може призвести до швидкого поширення інфекцій, які практично не подаються лікуванню.

Наразі дослідникам у Великобританії вже відома, щонайменше, одна інфекція, що викликається NDM-1, яка не лікується жодним з відомих видів антибіотиків. Схожі інфекції були виявлені і в Канаді, США, Австралії і Голландії, так що NDM-1 стає глобальною проблемою.

"Зараз головне завдання полягає у швидкому виявленні та ізоляції хворих на цю форму інфекції. Поки що переважна більшість пацієнтів з бактеріальним зараженням NDM-1 піддається лікуванню антибіотиками комбінованими", - повідомляє один з дослідників британського Агентства із захисту здоров'я доктор Девід Лівермор.

У свою чергу лікарям рекомендується ретельно дотримуватися звичайних заходів гігієни, включаючи прибирання лікарень за допомогою дезінфікуючих засобів, стерилізацію інструментів і обладнання та елементарне миття рук.

"У самій Великобританії було зафіксовано кілька спалахів, проте більшість випадків пов'язана з пацієнтами, що побували на індійському субконтиненті або проходили там лікування, - пояснює Девід Лівермор. - Саме там з'явився тип бактерій з підвищеною опірністю до антибіотиків, і тепер існує небезпека, що цей фермент стануть виробляти бактерії, які легко передаються від людини до людини". А це, за словами Лівермора, може серйозно загрожувати здоров'ю людей у всьому світі, оскільки ефективних антибіотиків від NDM-1 поки немає.

Міністерство охорони здоров'я Великобританії у зв'язку з цим уже оголосило тривогу.

"Лікарням слід тримати інфекцію під контролем і не допускати її розповсюдження, - заявив у зв'язку з цим представник міністерства охорони здоров'я. - Для цього необхідно уточнювати, чи не проходив пацієнт лікування за кордоном, і відправляти аналізи на експертизу до Агентства із захисту здоров'я. Поки що кількість захворювань невелика, і Агентство продовжує відстежувати ситуацію і просувати розробку нових антибіотиків спільно з нашими європейськими колегами".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.