В уряді не бачать жодних загроз продовольчій безпеці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.08.2010 16:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11092

На сьогодні в Україні не існує ніякої загрози продовольчій безпеці.

Про це заявив Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк на брифінгу в Кабінеті Міністрів у середу, 11 серпня. Зокрема, він зауважив, що немає підстав для подорожчання хліба, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

«На сьогоднішній день загрози щодо забезпечення нашої країни зерном немає. Ситуація на зерновому ринку України стабільна та спокійна. Немає ніяких внутрішніх чинників, щоб викликати занепокоєння щодо продовольчої безпеки та подорожчання хліба», - зазначив Присяжнюк.

Він додав, що станом на сьогодні жнива ранніх та озимих зернових перебувають на завершальній стадії, а рівень урожаю в Україні відповідає світовим стандартам.

Водночас, зауважив міністр, є необхідність врегулювати питання проведення Аграрним фондом України закупівлі зерна. «Це стратегічно важливе питання, вирішення якого дозволить раз і назавжди зняти проблему квотування та регулювання експорту», - пояснив М. Присяжнюк.

За його словами, кошти для проведення закупівель в Аграрного фонду є, але існує необхідність удосконалити саму процедуру закупівлі. Присяжнюк нагадав, що національне законодавство передбачає 45-денний термін для проведення тендеру із закупівлі зерна.

«Але зараз, щоб забезпечити продовольчу безпеку ми не можемо чекати 45 днів, бо питання закупівлі зерна урожаю 2010 року нагальне. Тому сьогодні на розгляд Уряду я вніс питання визначення єдиного виконавця щодо закупівлі зерна до Аграрного фонду. Думаю, що питання буде прийняте, і Аграрний фонд вийде на ринок для того, щоб закупити зерно на суму близько 5 млрд. гривень», - заявив міністр.

Крім того, як повідомив Присяжнюк, до Міністерства звернулися представники зерновиробників, зернотрейдерів та хлібопекарів із проханням напрацювати і підписати меморандум про співпрацю з метою забезпечення продовольчої безпеки, цінової стабільності на хліб та виконання експортних контрактів. І найближчим часом це буде зроблено.

Окремо міністр зупинився і на питанні вартості цукру. Він зауважив, що ціни на цей продукт підвищуватися не будуть. «Міністерство аграрної політики не прогнозує підвищення цін на цукор», - запевнив він.

Водночас Присяжнюк додав, що, за прогнозами Мінаграрної політики, на завершення 2010-го початку 2011 року спостерігатиметься зниження цін на цукор.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.