NASA планує зробити один з модулей МКС кораблем-розвідником астероїдів

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 11.08.2010 17:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11096

Фахівці Американського космічного агентства (NASA) розглядають можливість перетворення одного з модулів МКС в космічний корабель для вивчення астероїдів, після завершення програми МКС в 2020 році.

Про незвичайні плани співробітники агентства розповіли на семінарі "Цілі програми по вивченню навколоземних об'єктів (Near-earth Objects - NEO)", який відбувається у Вашингтоні.

Короткий зміст доповіді передає New Scientist.

Краще всього для переобладнання, на думку фахівців, підходить модуль "Спокій" (раніше він називався Node 3), який був доставлений на станцію в лютому 2010 року. Цей модуль забезпечений стикувальними вузлами, з якими можуть контактувати допоміжні космічні апарати. Теоретично в таких апаратах астронавти зможуть досліджувати астероїд після того, як основний корабель сяде на його поверхню.

Окрім власне дослідження астероїда, за допомогою "Спокою" учені розраховують досліджувати можливість створення штучної гравітації в космічних польотах. Для цього космічний корабель необхідно розкрутити так, щоб виникаюча відцентрова сила виступала аналогом гравітації.

космічна карусель для штучної гравітації

Вчені розглядають наступний варіант створення штучної гравітації: два космічні апарати з'єднуються тросом завдовжки в декілька сотень метрів і розкручуються один навколо одного з швидкістю декілька десятків метрів в секунду.

На сьогоднішній день всі ці плани є тільки попередніми концепціями, і незрозуміло, що із запропонованого буде реалізовано у підсумку. Але у будь-якому випадку старт першої місії до астероїда намічений на 2025 рік.

Рішення про продовження терміну експлуатації Міжнародної космічної станції до 2020 року було ухвалене державами-учасниками проекту в березні 2010 року. До цього планувалося, що всі роботи на МКС будуть згорнуті в 2015 році, і одній з країн, яка збиралася піти із станції до цього терміну, була Америка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.