Росія у вогні. Влада заспокоює населення, як може, втім...

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 11.08.2010 23:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11100

Станом на 11 серпня в Росії зафіксовано 578 вогнищ пожеж, 100 з яких - великі.

Прем’єр Путін керує літаком Бе-200(за офіційною версією на місці другого пілота, на думку експертів - першого).

Про це повідомляють офіційні дані Рослісгоспу.

У гасінні пожеж задіяно 14 тисяч 476 чоловік, використовуються 56 повітряних суден і 2598 одиниць технічних засобів.

У Підмосков'ї 11 серпня зареєстровано 16 вогнищ пожеж на загальній площі більше 6 тисяч гектарів. З початку пожаронебезпечного сезону на території регіону зареєстровано 1935 лісових пожеж. Площа, охоплена вогнем, становила 23 тисячі 167 гектарів.

На сайті Рослісгоспу ситуація з пожежами в Підмосков'ї названа "керованою". Всі великі лісові пожежі знаходяться на території трьох лісництв на південному сході області - Орєхово-Зуєвського, Шатурського і Єгорьєвського. Напружена обстановка зберігається у Виноградовському, Дмітровському, Московському дослідницькому, Ногинському, Подольському, Ступінському лісництвах, а так само в лісництві Російський ліс.

11 серпня стало відомо, що під час гасіння пожежі у районі дєрєвні Мохове (Луховіцький район Підмосков'я), загинули троє пожежників. Таким чином, число жертв природних пожеж в Росії за літо 2010 року вже перевищило 60 чоловік.

Того ж дня стало відомо, що різко скоротилася площа лісових пожеж на Далекому Сході - з 389 гектарів до 9,8 гектарів. Про це повідомили в Далекосхідному регіональному центрі МНС.

У Рослісозахисті підтвердили інформацію про те, що природні пожежі дісталися до лісів з радіаційним забрудненням після аварії на Чорнобильській АЕС.

Тільки у Брянській області зареєстровано близько 30-ти таких пожеж.

Чиновники з відомства з захисту лісів висловили обурення, коментуючи заяву головного санітарного лікаря Росії Геннадія Оніщенко, який спростував інформацію екологічної організації «Грінпіс» про спалахи пожеж у брянських лісах, заражених радіацією.

«Є карти забруднень, є карти пожеж. Накласти одну на іншу може будь-хто. Як цю інформацію можна спростовувати?», – дивуються в Рослісозахисті.

Як підтвердження своїх слів представники відомства навели дані про пожежі на забруднених землях. Так, в Брянській області є 28 спалахів пожеж на площі 269 гектарів, в Калузькій області – 11 пожеж, Тульській – 6, Орловській – 3.

Про можливу радіаційну небезпеку у зв'язку з природними пожежами заговорив на минулому тижні глава МНС РФ Сергій Шойгу. «У нас в Брянській області працює декілька лабораторій у районах, де досить серйозне радіоактивне забруднення. У разі виникнення там пожеж, разом з продуктами горіння у повітря можуть піднятися радіонукліди і з'явитися нова зона забруднення», – відзначив Шойгу. Глава МНС стверджує, що у них «там на підсиленні підрозділ роботів на базі танків».

Пожежі в заражених лісах викликали суперечки серед експертів. На думку начальника управління лісами Брянської області Владіміра Котенкова, після аварії на ЧАЕС ліси семи південно-західних районів Брянської області (Гордєєвського, Злинковського, Клімовського, Клінцовського, Красногорського, Новозибковського і Стародубського) перетворилися на зону високого екологічного ризику. Наслідки пожеж там «можуть бути близькі до наслідків самої Чорнобильської катастрофи», вважає чиновник.

За даними МНС РФ, всього з початку пожаронебезпечного періоду 2010 року в Росії виникли 26 тисяч 509 вогнищ природних пожеж на загальній площі 810 тисяч 803,75 гектара.

Між тим, вчора прем'єр-міністр Росії Владімір Путін взяв особисту участь в гасінні лісових пожеж в Рязанській області з борту протипожежного літака-амфібії Бе-200.

Глава уряду, під час півгодинного польоту зайняв місце другого пілота в кабіні літака і керував як забором води в річці Ока, так і її скиданням на ліси, що горіли, біля околиць Рязані. Всього літак виконав два забори води і два скидання на вогнища пожеж по 12 тонн води кожен. В результаті два вогнища лісових пожеж були згашені.

Тим часом, сьогодні, екс-директор 61-го НДІ Міноборони РФ генерал Віктор Поплавський повідомив, що Росія могла б боротися з лісовими пожежами, використовуючи технологію так званого ручного виклику опадів.

За його словами, нині російські вчені працюють над технологією штучного дощу, яку було винайдено у 1984 році.

Літак Бе-200 на якому прем’єр Путін нібито особисто гасив вогнища пожеж

"Сьогодні ми працюємо над технологією, яка була винайдена у 1984 році Алєксєєм Смірновим, який виявив, що електромагнітні хвилі певної частоти можуть впливати на атмосферні процеси, і дозволяють створювати опади. Вона може застосовуватися як у сільському господарстві, так і для гасіння пожеж", - сказав Поплавський на прес-конференції.

За його словами, поки є лише одна така експериментальна установка, яку вже застосовували в Ірані для заповнення водойм і в Італії. Прилад нібито може створювати вихрові потоки, які втягують хмарність з інших територій. Коли хмарність згущається - випадають опади, описав принцип роботи Поплавський.

Втім, ідея використовувати для корекції погоди електромагнітне випромінювання не є новою. Зокрема, в жовтні 2009 року представники ВАТ "Московський комітет з науки і технологій" (МКНТ) заявили, що розженуть хмари у Москві в районі Арбата за допомогою установки, подібній "люстри Чижевського" - побутового іонізатора повітря. Повідомлялося, що прилад, який споживає енергії "не більш, ніж чайник", зможе очистити небо на площі приблизно в п'ять квадратних кілометрів.

Наукове співтовариство тоді відреагувало на цю інформацію скептично. В атмосфері відбуваються дуже могутні процеси - і турбулентні рухи повітря, і циклони, і антициклони, там дуже сильне перемішування - і навряд чи можна очистити атмосферу маленьким приладом, сказала тоді вчений секретар Інституту фізики атмосфери РАН (ІФАРАН) Людміла Краснокутская.

За її словами, для розсіювання хмар необхідні ядра конденсації, і існуючі технології засновані на тому, що з літаків розсіюють частинки, на яких відбувається коагуляція водяної пари, і дощ "випадає не над Червоною площею, а десь у Митищах".

Інші учені відзначили, що на території Москви і в будь-якому районі Московської області працює велика кількість високовольтних установок, які іонізують атмосферу набагато ефективніше, ніж спеціально розроблені прилади. Отже спроба створення такої "люстри" є в значній мірі спірною, сказав тоді співробітник кафедри фізики атмосфери фізичного факультету МГУ, що побажав залишитися неназваним.

Він відзначив, що для подібного експерименту необхідно створити установку направленої дії, ефективність якої перевершувала б існуючий вплив високовольтних ліній або інших іонізуючих установок.

При цьому співробітник МГУ визнав, що іонізація повітря і, зокрема, іонізація присутніх в повітрі пилу і аерозолів впливає на умови конденсації крапель.

Іонізовані частинки є ядрами конденсації, до яких за рахунок дипольного моменту притягуються молекули води. Таким чином, утворюються зародки, які потім переростають в крапельки, тобто вони ефективніше конденсуються і швидше випадають, повідомив він, додавши при цьому, що все це усереднюється на великих територіях, тому що вітровий знос "розмазує" вплив іонізації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.