Росія у вогні. Влада традиційно приховує правду про радіаційну небезпеку

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 13.08.2010 10:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11113

Міжнародна природоохоронна організація Greenpeace попереджає про радіоактивну небезпеку через пожежі в Росії й критикує уряд у Москві. Російське керівництво заспокоює населення, стверджуючи, що ситуація під контролем.

Greenpeace стверджує, що мінімум два десятки пожеж потенційно несуть у собі небезпеку радіоактивного забруднення в Росії. Ідеться про вогонь, який не вдається приборкати поблизу ядерних центрів, а також поблизу радіоактивно забруднених територій.

При цьому головною проблемою в нинішній ситуації незалежні екологи вважають не стільки ядерні установки, як радіоактивні частки із забруднених територій. У результаті пожеж вони можуть знову піднятися в повітря.

Чорнобильська зона й зона коло «Маяка»

У фокусі особливої уваги охоронців довкілля – пожежі в Брянській області Росії, тобто ті, які наближаються до чорнобильської зони. Таких Greenpeace нарахував як мінімум три. Водночас у відповідальних владних структурах Росії стверджують, що пожеж у так званих чорнобильських лісах немає, а загорання у Брянській області локалізовані або вже практично поборені.

Дуже серйозною екологи вважають і ситуацію в Челябінській області, в регіоні поблизу ядерного комбінату «Маяк». Там потенційну загрозу несуть понад десять джерел вогню. Цю територію екологи з Greenpeace називають «одним з найнебезпечніших місць» світу. Ідеться про регіон, забруднений у результаті ядерної катастрофи 1957 року. Людям мало відомо про неї, як мало відомо нині й про ту небезпеку, яку несуть у собі пожежі на забруднених територіях, кажуть у Greenpeace.

Уряд закликають казати правду

Природоохоронна організація закидає керівництву Росії недостатнє інформування населення про радіоактивну небезпеку в результаті пожеж. Зокрема екологи стверджують, що уряд Росії повідомляє офіційно не про всі відомі пожежі. У своїй статистичній інформації Greenpeace спирається передусім на знімки із супутників.

«Підвищення радіоактивного фону не призведе до викиду, який можна порівняти з чорнобильським. Але й дію малих доз радіації на людей не слід недооцінювати», - сказав Володимир Чупров з російського відділенні Greenpeace. Крім того, наголошує еколог, ще не досліджено, які можуть бути наслідки, коли змішуються отруйний смог і радіоактивне забруднення.

Взагалі фахівці з Greenpeace закликають російський уряд бути чесним з населенням, надавати достовірну інформацію про стан речей і не аргументувати всі причини катастрофи «аномальними природними умовами». Охоронці довкілля переконані, що першопричиною нинішньої пожежної ситуації є неймовірний «бардак» у лісовому господарстві Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.