Черговий лохотрон. Замість совкової соціальної справедливості, що остаточно сконала

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 16.08.2010 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11120

Міністр економіки України Василь Цушко називає нинішні соціальні пільги непосильним багажем для держави, тому виступає за їхню монетизацію.

Про це міністр заявив під час відео-онлайн-конференції у видавництві «Аргументи і факти».

«У Києві пільгами на проїзд може скористатися кожен громадянин, тому що тут ходить транспорт, а в селі громадянин не може скористатися, тому що там приватні автобуси. Потрібно монетизувати пільги – видавати їх грошима. Тоді ця людина проїде в автобусі», - зазначив Цушко.

«Умовно одержують всі пільги, але це обман. Всі знають, що у нас медицина платна, хоча в Конституції написано, що вона безкоштовна. Ми прийдемо до ситуації, коли захищатимемо неплатоспроможних громадян», - підкреслив міністр.

«З погляду ринкової стратегії – потрібно щоб платили всі, а бідним допомагати. Потрібно, щоб суспільство зрозуміло, що ціна не може бути одна для всіх», - вважає міністр.

Він також нагадав про рішення Кабінету міністрів підвищити субсидії населенню на оплату житлово-комунальних послуг з 14 липня, повідомивши, що поки не всі, кому такі субсидії передбачені, звернулися по державну допомогу.

«Є ще один парадокс – Захід оформляє 100% покладених субсидій, а решта регіонів – 60-70% покладених субсидій, - зауважив чиновник і додав. - Коли всі платитимуть все, у нас зникне економіка кривих дзеркал. Всі знають, що законодавчо пільги на 300 млрд. грн. – це нездійсненно».

Він закликав громадян не слухати критику рішень уряду, а йти оформляти субсидії.

Від “Аратти”: те, що найбільшою соціальною пільгою у будь-якій державі є створення умов, аби кожен громадянин міг сам, своєю працею заробити собі достаток, очевидно, невідомо тільки українським урядовцям. Мабуть туди набирають виключно тих, хто фізіологічно не здатен відійти від принципа Шарикова: забрати й поділити "по-справедливоті". А насправді, у нормальній державі, урядовці мають лише додавати та примножувати.

Для цього, у соціальній сфері, треба зовсім небагато. По-перше, остотаточно поховати міфічну комуністичну систему роздач у вигляді пільг, а по-дуге, відмовитися від словоблуддя, як прикриття банального казнокрадства.

Як зробити так, щоб соціальні і песійний фонд наповнювалися для забезпечення своїх функцій? Насправді дуже просто: скасувати відрахування з фондів зарплатні і надати можливість кожному працюючому громадянину самому визначати скільки відраховувати на старість. Одразу ж практично відпаде потреба зарплатні у "конвертах", а надходження у пенсійний фонд - зростуть. Зрозуміло, при цьому треба відмовитися від так званих персональних пенсій за рахунок суспільства. Тобто встановити державні стипендії, які фінансуються не з пенсійного чи соціального фонду, а окремо з бюджету на підставі рішення парламенту.

Дискусія про солідарну і накопичувальну пенсійну систему - це локшина від влади, яка вже котрий рік вішається на вуха громадян. Насправді існуюча солідарна система є традиційною для України і ламати її немає жодного сенсу. Аргументи, що, мовляв працюючих менше, ніж пенсіонерів, а тому можливості солідарної системи вичерпані - свідчать лише про совковість тих, хто їх наводить. Адже, у всьому світі пенсійні фонди, окрім внесків громадян, отримують доходи від інвестицій. Бо саме пенсійний фонд, а не сумнівні іноземці, має і повинен бути найбільшим інвестором в нашій державі. В Україні пенсійний фонд теж типу інвестор, тільки не економіки, а злодійкуватих чиновників.

А що стосується "революційних ідей" пана Цушка, то це лише мавпування Росії. А там, так звана монетаризація соціальних пільг спричинила лише ще більше зубожіння найбідніших. І це - не є державною таємницею сусідньої держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.