Попри демагогічні заяви влади, від подорожчання газу постраждають тільки звичайні громадяни

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.08.2010 12:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11123

Підвищення ціни газу для населення відчують, передовсім, мешканці сіл та невеликих містечок, які мають приватні будинки.

Щоб взимку опалити будинок 120 квадратних метрів, до подорожчання люди витрачали близько 700 гривень. За нинішніми ж розцінками – це понад 1000.

Мешканка Вінниччини Галина має приватний будинок, який складається із 4 кімнат, коридору, кухні та санвузла – загальна його площа 120 квадратів. Щоб опалити його взимку потрібно використати близько тисячі кубів газу.

«За кожен зимовий місяць плачу за тисячу кубів газу – це 730 гривень. А якщо підвищать до гривні, то взагалі потрібно буде цілу зиму ходити лише в одній куртці, і у валянках спати», – скаржиться Галини.

Сукупний прибуток родини пані Галини становить близько 3000 гривень на місяць. Але адресної допомоги не отримують. Оскільки і вона, і донька, і чоловік працюють неофіційно. А син, як приватний підприємець.

Приблизно такий же будинок, і такі ж витрати у полтавчанина Віктора. Він теж працює, як приватний підприємець, відтак, субсидії не отримає. «Це ненормально. Зарплати добавили 50 гривень. А газ подорожчав на 50%. Це взагалі несерйозно», – говорить Віктор.

Немає офіційної зарплати – немає субсидії

За підрахунками податківців, сьогодні 40 відсотків усіх зарплат в Україні виплачують у конвертах. Утім, така категорія працівників у програмі адресної допомоги не передбачена.

«Субсидія нараховуватиметься на підставі офіційного заробітку», – каже Радіо Свобода представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

Підвищення не допоможе?

Підвищення ціни газу для населення на 50% є завищеним, вважає експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський. На його думку, економічно обґрунтованим було б підвищення вартості газу на 30%, і лише за умови, якщо б була розроблена державна програма щодо реформування українського газового сектору.

«Само по собі підвищення ціни нічого не дасть. Воно тільки створить додаткові труднощі. Навіть якщо і вдасться зібрати трохи більше коштів, то все одно немає чіткого визначеного механізму застосування цих коштів. Всі вони підуть на сплату газу «Газпрому», – зазначає Соколовський.

До того ж, зазначає Соколовський, програма адресної допомоги в Україні не відпрацьована, вона залишилася такою, як і була. Окрім цього, експерти зазначають, коли прийде час виплат адресної допомоги, почнеться плутанина, адже відповідні зміни до бюджету для її нарахування наразі не внесені.

За підрахунками Кабінету Міністрів, загальна кількість родин, що отримуватимуть адресну допомогу становитиме 34%. Пенсіонерам компенсуватимуть витрати, які перевищуватимуть 10% сімейного бюджету, а для тих, хто працює ця цифра становитиме 15%.

Довідка: Люди, що споживають до 2,5 тисяч кубів і мають лічильник зараз платять 725,4 гривень за тисячу кубів. До подорожчання сплачували 483,6 гривень. Без лічильника – 798 і 531 гривню відповідно. Ті, хто використовує до 6 тисяч кубів з лічильником платять 1098 гривень за тисячу кубів, а було – 732 гривні.

Без лічильника – 1207,8 гривень, було – 805,2. Для тих, хто споживає до 12 тисяч кубів вартість газу становить 2248,2 гривні, раніше було – 1498,8.
Без лічильника – 2473,2 гривні, було – 1648,2 гривні. І чиє споживання газу перевищує 12 тисяч кубів за наявності лічильника платять 2685,6 гривень, було – 1790,4. І без лічильника – 2954,1 гривня, було – 1968,6


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.