Введення пені для неплатників за послуги ЖКГ не матиме серйозного економічного ефекту і не вирішить жодних проблем

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 16.08.2010 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11126

Введення пені для неплатників за послуги ЖКГ не матиме жодного серйозного економічного ефекту і є антисоціальним кроком.

Про це заявила голова парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, коментуючи ініціативу уряду відновити нарахування пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг (законопроект №7013), повідомляє її прес-служба.

"Нагадаю, що рішення про скасування стягування пені було викликане низьким рівнем соціально-фінансового захисту населення. Сьогодні на тлі майбутнього осіннього подорожчання продуктів харчування, підвищення тарифів і високого рівня прихованого безробіття, введення пені приведе лише до масового переходу українців за межу бідності, - відзначила Н.Королевська. - Країна отримає величезні проблеми в соціальній сфері і кризу неплатежів. Адже через те, що уряд введе штрафи, гроші на оплату підвищених тарифів ЖКГ у людей не з'являться".

Голова комітету Верховної Ради також заявила, що у разі введення пені не виключає спроб запровадити схеми з відбирання квартир і будинків у населення. "У разі появи значної заборгованості у населення перед комунальниками, можуть з'явитися охочі запрацювати на боргах. Не виключаю, що можуть з'явитися схеми для перерозподілу ринку житла. Цього допустити не можна", - підкреслила Королевська.

На її думку, до тих пір, поки не буде проведена реформа житлово-комунального господарства, яка дозволить підвищити якість послуг, що надаються комунальниками, поки на практиці в цій сфері не запрацює механізм державно-приватного партнерства, говорити про якісь штрафні санкції по відношенню до людей цинічно. "Бажання уряду забезпечити себе від кризи неплатежів зрозуміло. Але в даному випадку домінуючим чинником при ухваленні рішень має бути не економічна, а соціальна складова. Уряду не вдасться вибити "палицею штрафів" гроша у населення", - відзначила Королевська.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.