ПАРЕ може розглянути, як Україна віддаляється від демократії

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 16.08.2010 17:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11127

Закон про місцеві вибори разом з іншими проблемами, які сьогодні має Україна, «цілком може давати підстави для розгляду на сесії ПАРЄ восени питання щодо України».

Про це в ефірі Радіо Свобода заявила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук.

«Україна вкотре порушує вимоги Ради Європи, і ОБСЄ, й інших міжнародних експертних організацій, які спостерігають за перебігом виборів в Україні, про те, що стабільність законодавства повинна бути пов’язана з тим, щоб якість законодавства не погіршувалася, а покращувалась з ухваленням законів і щоб не пізніше, ніж за півроку до виборчого процесу були прийняті відповідні закони», – заявила Ставнійчук.

За її словами, сам факт того, що Рада Європи чи органи Ради Європи вказують Україні на ті чи інші недоліки «вже є неприємним фактом для України». «Для будь-якої держави зауваження Ради Європи є жовтою карткою, є серйозним сигналом про те, що в державі не все так. Не один раз за відповідні порушення стояло питання про виключення України чи про якесь серйозне попередження. Вже це було. Сьогодні треба рухатися вперед і не створювати тих умов, за яких органи Ради Європи робили б зауваження українській державі», – сказала член Венеціанської комісії.

Водночас Ставнійчук не виключає, що восени Верховна Рада може внести зміни до закону про вибори. «Я думаю, що є всі об’єктивні підстави, якщо парламент відповідальний за якість законодавства і якщо Президент України має серйозний намір конституційно і законно провести місцеві вибори, то безумовно на початку вересня, ще до початку виборчого процесу повинні бути внесені зміни до відповідного закону. Не виключаю, що це може бути зроблено й пізніше», – заявила Ставнійчук.

Осіння сесія ПАРЄ запланована на початок жовтня. Місцеві вибори в Україні відбудуться 31 жовтня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.