Парламент наклав мораторій, парламент забрав мораторій

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 5.10.2006 21:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1113

Верховна Рада скасувала мораторій на підвищення комунальних платежів.

За це рішення повним складом проголосували Партія регіонів, соціалісти, а також Компартія. Депутати від КПУ до останнього моменту заявляли, що не підтримують решту коаліції.

Найзатятіший опонент скасування цього закону - БЮТ - оскаржуватиме рішення парламенту у Конституційному Суді. На переконання Юлії Тимошенко, депутати порушили регламент.

Представниця регіоналів Раїса Богатирьова, зранку у чомусь довго переконувала лідера КПУ Петра Симоненка. Вчора комуністи передумали двічі. Спочатку фракція заявила, що не голосуватиме за скасування мораторію на комунальні тарифи. Але того ж дня приголомшила українців абсолютно протилежною заявою.

Діалог між Богатирьовою та Симоненком скінчився, коли до зали увійшов спікер. А вже за годину комуністи вкупі з регіоналами та соціалістами скасували мораторій.

Петро Симоненко, народний депутат, лідер КПУ: “Ну, це дурниці просто. Ніхто зі мною ніколи жорстко не буде говорити, бо я нікому цього не дозволю”.

Особливого спротиву коаліціянтам їхні опоненти не чинили. БЮТівці гнівно затаврували більшовиків з трибуни.

Та обіцяних жорстких аргументів політики так і не продемонстрували. Хіба що Юлія Тимошенко пообіцяла звернутися за тлумаченням сьогоднішнього рішення до Конституційного суду.

А от перехід в опозицію “Нашої України” пані Ю хоч і тішить, проте відкорковувати шампанське вона не квапиться.

Юлія Тимошенко, народний депутат, БЮТ: “Ми сьогодні трошечки поспілкувалися в кулуарах з представниками “Нашої України”, і ми зрозуміли, що це ще не остаточне рішення. Що ще є певні сумніви, ще є певні можливості відходити назад в провладну коаліцію. І тому, власне, переговори ще не ведуться. Я думаю, що просто і суспільство, і ми мусимо отримати чіткий сигнал від “Нашої України”, що вони готові до переговорів про створення опозиції”.

Чіткий сигнал нашоукраїнці обіцяють за два тижні. Тоді, мовляв, блок і визначиться, за якими правилами гратиме опозиційна команда.

Михайло Поживанов, народний депутат, “Наша Україна”: “Офіційне рішення ми сьогодні прийняли, і майже рахуйте, що я вам його оголошую. Рішення, те, що я казав, 16-17 жовтня, це рішення, в якому форматі, на яких умовах ми будемо співпрацювати з БЮТ в опозиції”.

Сьогодні рішення про перехід в опозицію підтримала і парламентська фракція “Нашої України”. Але навіть такий вчинок не переконав представників більшості.

Голова фракції СПУ Василь Цушко заявив, що перемови з помаранчевим блоком все ще тривають.

Ярослав Сухий, народний депутат, Партія регіонів: “А мені зараз згадуються слова Олександра Турчинова, який мені сказав, коли Регіони тільки почали вести переговори з “Нашою Україною”, він сказав: ти побачиш, без Валідолу розмовляти з ними неможливо. Я думаю, що вони подумають, зважать, між собою структуруються, хто красівий, а хто умний, а тоді приймуть якесь рішення”.

Про ліки від нескінченних перемов поки стиха, але вже говорять у парламентських кулуарах - дострокові вибори.

Щоправда, поки що у них не зацікавлені у обох таборах. Біло-блакитні є мажоритарними акціонерами чинної більшості. А помаранчеві, за останніми соцдослідженнями, ще далекі від перемоги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.