Мамонти вимерли від голоду, а не від рук мисливців

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 18.08.2010 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11138

Британські вчені дійшли висновку, що мамонти вимерли після найхолоднішої фази останнього льодовикового періоду, яка тривала 21 тисячу років тому.

Суперечки про причини вимирання мамонтів тривають багато років. Одні вчені вважають, що мамонтів винищили люди, інші - що тварини вимерли внаслідок серйозного природного катаклізму.

На думку вчених з Даремського університету Великобританії, головною причиною вимирання популяції мамонтів були зміни клімату та їх вплив на рослинність.

"Наші результати свідчать про те, що головною причиною скорочення популяції і вимирання мамонтів, як і багатьох інших великих травоїдних тварин, були зміни клімату та їх вплив на рослинність", - говорить професор Браян Хантлі з Даремського університету.

Хантлі і його колеги базують свої доводи на комп'ютерній моделі змін рослинності Європи, Азії та Північної Америки за останні 42 тисячі років. При цьому враховувалися дані про клімат на планеті, а також відомості про те, як ті чи інші рослини розвиваються в різних кліматичних умовах.

Вчені встановили, що холодний і сухий клімат льодовикового періоду призвів до того, що в атмосфері різко знизилася кількість вуглекислого газу, що не сприяло зростанню лісів. Замість них на Землі з'явилося безліч пасовищ, які створили ідеальні умови для зростання популяції великих травоїдних тварин, у тому числі мамонтів. Однак після того, як льоди стали відступати, концентрація вуглекислого газу почала зростати, і місце широких луків знову зайняли ліси.

"На піку льодовикового періоду у мамонтів та інших великих травоїдних було багато їжі, - каже Хантлі. - Але коли ми перейшли до післяльодовикової стадії, дерева поступово витіснили трав'яні екосистеми, і розмір пасовищ значно скоротився".

Мамонти водилися в багатьох районах Європи, проте приблизно 14 тис. років тому вони мігрували в північні райони Сибіру і остаточно вимерли приблизно в четвертому тисячолітті до нашої ери.

Нагадаємо, в минулому році в смоляних ямах Ла-Брея в Лос-Анджелесі було виявлено величезне поховання останків тварин Льодовикового періоду. Відкриття було зроблено під час риття котловану для будівництва підземної стоянки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.