Чи спостерігатимуть українці мовчки? Вибори стартували з фальсифікацій

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.08.2010 17:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11140

У підготовці до місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні, українська влада вдається до використання адміністративного ресурсу, каже опозиція.

Зокрема, у Блоці Юлії Тимошенко заявляють, що Партія регіонів фальшує документи про реєстрацію своїх осередків у містах та районах. За новим законом, структурні підрозділи партій, що зареєстровані менше, ніж за рік до виборів, не зможуть взяти в них участь. Це, за словами бютівців, змушує регіоналів вдаватися до правопорушень. Регіонали спростовують цю інформацію і радять опозиціонерам звертатися не до ЗМІ, а до суду.

Депутат Верховної Ради від БЮТ Юрій Одарченко заявив, що районні управління юстиції в Херсонській області фальсифікують документи, які стосуються дат реєстрації осередків Партії регіонів.

В інтерв’ю Радіо Свобода парламентарій сказав, що вже звернувся до прокурора області Костянтина Свіденка із депутатським зверненням щодо зловживань працівників Голопристанського райуправління юстиції. За словами депутата, це управління юстиції підробило дані про реєстрацію Голопристанського райосередку Партії регіонів, зареєструвавши його 2001 роком.

«Підлог документів. По Херсону є абсолютно чітке підтвердження таких дій. Я зробив запити до обласного управління юстиції і отримав перелік структур, які зареєстровані в Херсоні більше одного року. По багатьом районам і містам Херсонщини відсутня реєстрація Партії регіонів. Відбувається реєстрація заднім числом цих структур. Вони намагаються цю ситуацію виправити шляхом того, що вплив в управліннях юстиції у них сьогодні є. Тобто все робиться для того, щоб адміністративним тиском створити умови для нормальних для себе результатів», – зауважив опозиціонер.

Партія регіонів вимагає доказів

Опозиція чекає офіційної реакції Міністерства юстиції. Тим часом, у Партії регіонів заяву Юрія Одарченка заперечують. Зокрема, депутат Сергій Ківалов в інтерв’ю Радіо Свобода відзначив, що така інформація, спочатку, має бути доведена в суді.

«Можна заявити що завгодно. Сказати, що фальсифікується, або реєстрація, або порушується чинне законодавство, припустимо, в одній чи в іншій області. Якщо є порушення – оскаржується , наводяться докази. Якщо є порушення – закон один для всіх. Процес виборів до місцевих рад у нас в країні ще не розпочався, тому до початку процесу можна реагувати на все, що відбувається. Ми ж маємо велику кількість різних інстанцій, де можна відстояти свої інтереси. Я вважаю, що ці заяви політичні», – наголосив депутат-регіонал.

Політолог радить не забувати про минуле

Звісно, краще, коли звинувачення доведені судом, сказав Радіо Свобода політолог, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Водночас він зауважує, що органи виконавчої влади мають великий вплив на судову гілку влади. А досвід президентських виборів 2004 року дає підстави вважати, що заява Сергія Одарченка може виявитися правдою, каже політолог.

«Треба розслідувати самі факти, для того, щоб винести остаточне твердження з цього приводу. В той же час, я особисто не дуже довіряю, м’яко кажучи, тому, що говорить Ківалов. Не будемо забувати, по-перше, той шлейф, який тягнеться з 2004 року. Цікаво, що Партія регіонів знову не визнає, що тоді були допущені порушення. Вони вважають, що були білими і пухнастими. Це дуже турбує, що вони не визнають того, про що знає весь світ. Тому, чесно кажучи, звучить мало переконливо», – зазначає політолог.

Новий закон про вибори до органів місцевого самоврядування, що дозволяє висувати кандидатів у депутати лише політичним партіям, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше, ніж за рік до виборів, Верховна Рада України ухвалила у червні нинішнього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.