Вчені виявили гриб-паразит, який зомбує мурашок

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 18.08.2010 20:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11142

У Німеччині учені виявили гриб, який, вже впродовж 48 млн. років, паразитує, проникаючи в організм мурашок-деревоточців.

За поведінкою комах, уражених грибом, дослідники спостерігали в околицях Дармштадту. Стаття, присвячена грибу-паразитові, опублікована в науковому журналі Biology Letters, пише британська газета The Guardian.

Як встановили біологи, спори гриба, потрапляючи на тіло мурашки, проростають всередину організму і починають виділяти в нього певні речовини алкалоїдної групи, щоб досягти своїх цілей. Уражені паразитом мурашки-зомбі покидають своїх побратимів і поневіряються наодинці до тих пір, поки грибу не приходить час продовжувати розкидати спори у пошуках нових жертв. У останні години життя, мурашки забираються на нижню сторону листа і там завмирають, чекаючи дозрівання спор.

Як пише британське видання, гриб-паразит не може рости ні високо в кронах дерев, ні на землі. І заражені мурашки вимушені гинути на листі між цими двома шарами, де грибу ідеально підходять для розмноження температура і вологість. Коли мурашка вмирає, гриб проростає з його голови і утворює коробочку із спорами. Спори падають на землю і там заражають інших мурашок, і життя гриба продовжується. Поки біологам незрозуміло, як саме гриб-паразит не просто вбиває жертву, а спочатку підпорядковує своїм цілям її поведінку.

Відзначимо, що зомбуючі якості паразитів різних видів учені відзначали і раніше. Так, було встановлено, що котячий паразит Toxoplasma gondii, що викликає у людей хворобу токсоплазмоз, уміє "управляти" своїми проміжними господарями – мишами, які вимушені вмирати в лапах у кішок.

З'ясувалося, що присутність паразита в організмі мишей міняє їх поведінку - запах котячої сечі починає подобатися гризунам замість того, щоб викликати у них страх. Як виявилось, Toxoplasma для цього вражає мишачий мозок, зачіпаючи тільки "потрібні" паразитові ділянки. Як вважають учені, паразити "реверсують" природний страх, втручаючись в роботу мигдалини мозочка і міняючи набір умовних реакцій в мозку. При цьому паразит позбавляє мишу тільки страху бути з'їденою кішкою.

Згідно спостереженням, заражені токсоплазмозом люди також міняють свою поведінку. Для них характерні сповільнені реакції, постійне відчуття ненадійності, тривоги і невпевненості у собі, а також невротизм. Дослідники зробили припущення, що в країнах, де цей паразит дуже поширений, масові особові зміни можуть приводити навіть до змін в національній культурі.

Відсоток зараження сильно розрізняється в різних країнах, наприклад у Великобританії - це 22%, а у Франції - 45%. У Південній Кореї рівень зараження лише 4,3%, а в Бразилії - понад 66,9%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.