Де живеться найкраще в світі?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 19.08.2010 11:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11145

Фінляндію визнали «найкращою країною світу» у рейтингу впливового американського часопису Newsweek. Україна посідає в ньому 49-е місце, при цьому обігнавши Росію та Білорусь і опинившись між Бразилією та Кубою.

Американський журнал Newsweek опублікував список зі 100 найкращих країн з точки зору економіки, охорони здоров'я, якості життя, освіти та суспільно-політичного стану.

Україну у цьому «хіт-параді» визнано країною з найбільш високим рівнем життя серед країн, де зареєстровано низький рівень доходів. Крім того, Україну названо і найбільш грамотною країною серед держав з низьким рівнем доходу: поряд з Албанією в Україні грамотними є 99 відсотків населення. У загальному рейтингу Newsweek Україна на дві сходинки обійшла Росію, передусім, завдяки якості життя та політичній ситуації.

Водночас Росія випередила Україну за рівнем освіти та розвитком економіки, хоча стан охорони здоров’я у двох пострадянських країнах є більш-менш аналогічним: за цим показником Росія та Україна набрали понад 60 балів. Білорусь у рейтингу опинилася на 56-му місці.

В Японії найдовша тривалість життя

Тим часом серед економічно розвинених країн найбільш грамотною визнано Японію, хоча ця країна витрачає на освіту лише близько 3,5 відсотків свого ВВП, тоді як США видають на це понад 5 відсотків. Найкраща система охорони здоров'я, на думку Newsweek, у Японії. Це позитивно позначається на середній тривалості життя японських громадян - 82 роки.

Незважаючи на те, що все населення азіатського Сінгапуру складає трохи більше половини Нью-Йорка, ця країна отримує звання "найдинамічнішої економіки". Експерти журналу пов'язують це з відкритістю місцевої економіки, низькими податками, а також низьким рівнем корупції.

Найліпше там, де «темно, зимно, депресивно»

Найкращою ж країною в світі визнано Фінляндію, за нею йде Швейцарія та Швеція. У десятку найкращих входять також Австралія, Люксембург, Норвегія, Канада, Нідерланди, Японія і Данія. У своєму коментарі до частого лідерства скандинавських країн у рейтингах рівня життя, автори нового дослідження вказують, що найкраще живеться саме там, де «темно, зимно і депресивно».

Водночас у самих США, які посіли за цим рейтингом 11-у сходинку, новий рейтинг сприйняли з гумором. Відомий комедіант Денніс Міллер навіть пожартував, що тепер журналові варто закриватися. «Знаєте, чому у Фінляндії живеться найкраще? Бо у них немає журналу Newsweek! Саме такі циркулюючі у виданні дурні статті додають йому читачів. Прокиньтеся заради Бога!», - іронізує Міллер.

Найгіршими ж серед 100 країн дослідники визнали життя у Буркіна-Фасо, Нігерії і Камеруні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.