Відлуння Чорнобиля. У Німеччині кабани заражені радіацією

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.08.2010 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11156

Через майже 25 років після Чорнобильської катастрофи, її наслідки все ще актуальна тема в ряді Європейських країн.

У Німеччині виникла серйозна проблема з дикими кабанами, які все частіше стали нападати на людей. Але проблема полягає не лише в буйній поведінці тварин, а й у тому, що м'ясо диких кабанів, яке охоче споживають в їжу, радіоактивне, повідомляє Associated Press.

За даними Русской Германии, німецьким мисливцям заборонено продавати м'ясо кабанів, якщо воно містить надмірну кількість радіоактивних речовин, будь-яка здобич, рівень забрудненості якої перевищує 600 беккерелів на кілограм, має бути знищена.

Особливо багато таких тварин на півдні Німеччини: наприклад, у Баварському лісі вздовж чеського кордону середній рівень забрудненості здобичі становить 7000 беккерелів на кілограм, у десяток разів перевищуючи норму. Також, останнім часом, доступність їжі і відносно теплі зими активно вплинули на зростання популяції диких кабанів.

Підвищений рівень радіоактивності тварин пояснюється харчовими вподобаннями кабанів: дикі свині охоче харчуються грибами та трюфелями, які значно більше за іншу лісову рослинність абсорбують радіацію. Якщо в цілому радіаційний фон у лісах знижується, то деякі види грибів тримають постійний рівень радіації або навіть демонструють зростання - навіть через чверть століття після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції.

У найпроблемніших регіонах Німеччини контролюється рівень радіоактивної забрудненості кожної туші - в одній Баварії діють 70 станцій з контролю якості мисливської здобичі. Крім того, останні півтора року в землі тестують програму зі зниженню рівня радіоактивного забруднення кабанини - тваринам у місцях годування підкидають так звану сіль Гізі, хімічна сполука, що сприяє скорішому виведенню з організму радіоактивних субстанцій. Після вибуху на Чорнобильській АЕС, у віддаленій на півтори тисячі кілометрів Баварії з успіхом додавали сіль Гізі і в корм домашнім тваринам.

Експерти вважають, що швидкого вирішення проблема радіоактивних свиней не існує - заражені кабани мешкатимуть у німецьких лісах ще років п'ятдесят.

Нагадаємо, раніше американські та французькі біологи провели нове дослідження фауни в зоні навколо Чорнобильської АЕС, результати якого суперечать повідомленням про те, що там, буцімто, процвітає життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.