Місяць охолоджується і зменшується у розмірах

Автор/джерело -  © Дзекало тижня



Дата публiкацiї - 20.08.2010 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11164

Місяць повільними темпами зменшується в розмірах і поступово втрачає температуру. Цей процес триває вже мільярд років.

До такого висновку прийшла група американських і німецьких учених. Про своє відкриття вони повідомили в авторитетному журналі Science.

Дослідники прийшли до висновку, що Місяць зменшується і охолоджується на підставі аналізу знімків поверхні супутника Землі, на яких були знайдені характерні тріщини. Дані фотографії були зроблені зондом Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

На знімках вчені виявили 14 тріщин, близько половини з яких знаходяться у високих широтах земного супутника. Усі «зморшки» були вузькими і невеликого розміру, проте найбільші з них досягали у довжину десяти кілометрів.

Раніше вчені знаходили подібні тріщини на фотографіях, отриманих у ході місій «Аполлон», але у 1970-і роки було сфотографовано тільки невелику ділянку Місяця — близько 20% її поверхні. Тому правдиво судити про географію тріщин фахівці не могли.

Той факт, що тріщини не деформовані ударними кратерами, свідчить про їх незначний вік. За оцінками фахівців, вони з'явилися в останній мільярд років — за астрономічними мірками не дуже давно.

Дослідники вважають, що знайдені тріщини свідчать про триваюче охолодження мантії і ядра земного супутника. При зниженні температури внутрішніх шарів небесного тіла воно зменшується в розмірах. Цей процес призводить до деформації твердих зовнішніх шарів і утворення тріщин.

Якщо гіпотеза вчених підтвердиться, це буде означати, що Місяць все ще геологічно активний. При цьому дослідники відзначають, що зменшення розмірів Місяця відбувається досить скромними темпами — за мільярд років радіус супутника «урізався» лише на сто метрів.

«Наші вражаючі результати підкреслюють важливість глобальних спостережень для розуміння глобальних процесів. У міру того, як починається нова фаза місії LRO з акцентом на наукові вимірювання, можливість створювати «реєстри» особливостей геології Місяця стане потужним інструментом для розуміння історії супутника Землі і всієї Сонячної системи», — вважає заступник наукового керівника проекту LRO доктор Джон Келлер.

Космічний апарат Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) був запущений NASA у червні 2009 року. За його допомогою вчені планують шукати джерела ресурсів на Місяці, скласти карту радіоактивності поверхні планети і детальні тривимірні карти поверхні супутника Землі, в тому числі в ультрафіолетовому випромінюванні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.