Президент Янукович сформулював головні напрямки реформ в Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.08.2010 17:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11191

Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулося засідання Комітету з економічних реформ.

У вступному слові Глава держави нагадав, що на попередньому засіданні було затверджено Програму економічних реформ, яка окреслює стратегію перетворень у країні, повідомила прес-служба АП.

«Ми затвердили плани-графіки реалізації реформ, що передбачають створення нової законодавчої бази, нормативних актів, необхідних для реформування економіки країни», – сказав Янукович.

Сьогодні, переконаний Президент, потрібно сконцентруватися на реалізації проектів, що можуть якісно змінити обличчя України, відкриють для неї нову перспективу, матимуть вирішальне значення для економічної безпеки та гуманітарного розвитку.

«Ці проекти отримають статус національних, і кожен буде доведений до успішного завершення», – підкреслив Янукович.

Глава держави окреслив національні пріоритети, в рамках яких реалізовуватимуться зазначені проекти. Йдеться, зокрема, про нову енергетику, і, відповідно, відповіді на питання забезпечення енергобезпеки України; нову якість життя, де мають бути розв’язані питання доступного житла, якісного медичного обслуговування, переходу до світових стандартів освіти, вирішення проблем довкілля тощо.

Ще одним пріоритетом Президент назвав розвиток інфраструктури. «Ми маємо повернути роль України у транспортних потоках, що значною мірою була втрачена за останні роки на користь наших сусідів», – підкреслив Президент.

На переконання Глави держави, надзвичайно важливим є розгляд проекту «Олімпійська надія – 2022», і досвід з проведення Євро-2012 нам багато дасть у цьому сенсі. «Я впевнений, що ми вже сьогодні повинні вивчати той досвід, і що стосується «Олімпійської надії-2022 – маємо взятися за це питання дуже серйозно. Тоді буде надія», – сказав Янукович.

Президент підкреслив, що розглядає зазначені національні проекти як майданчики реального втілення та досягнення практичного результату реформ в Україні. «Вважаю, що вони відповідають найбільш нагальним проблемам реформування національної економіки», – сказав Глава держави, додавши, що механізми їх реалізації, безумовно, будуть інноваційними. На переконання Януковича, тут потрібно розраховувати насамперед не на бюджетні кошти, а на інструменти державно-приватного партнерства та залучення інвестицій у національну економіку.

Янукович окремо наголосив, що під час реалізації національних проектів мають бути продемонстровані кращі практичні результати роботи з внутрішніми та зовнішніми інвесторами. «Очікую практичної демонстрації того, що працювати інвестору в Україні стало простіше, що держава вкладає реальний зміст у слово «партнер» для інвестора», – підкреслив Президент.

На переконання Глави держави, у цьому ключі необхідно буде започатковувати нові підходи у державному управлінні. Йдеться, зокрема, про перехід до проектного менеджменту. «Взаємодія з міжнародними організаціями, іноземними інвесторами, донорами, приватними партнерами – це буде наша постійна робота», – сказав Янукович. Відтак необхідні організаційні зміни будуть зроблені як у рамках Комітету з економічних реформ, так і в рамках роботи Уряду.

Президент запропонував утворити у рамках Комітету з економічних реформ робочу групу з питань національних проектів, що напрацьовуватиме конкретні пропозиції, які потім розглядатиме Комітет.

Янукович нагадав, що в Уряді створено спеціальне агентство з управління національними проектами, яке має в тісній співпраці з Державним агентством з інвестицій та розвитку і профільними міністерствами забезпечити вичерпну реалізацію схвалених Комітетом проектів.

За словами Президента, на першому етапі йдеться про технічну підготовку проектів, яка має здійснюватися першокласними фахівцями на рівні світових стандартів – із забезпеченням їх відпрацювання не тільки в Уряді, а й на рівні міжнародних організацій.

Глава держави звернув особливу увагу на важливість активної роботи з інвесторами, яка має включати не тільки пошук і зацікавлення потенційних партнерів, а й супроводження їх у відносинах з українськими органами центральної та місцевої влади. «Фактично, це має бути представник інвестора у системі державної влади України. І це абсолютно нормальна практика», – додав Янукович.

Президент також відзначив важливість моніторингу та контролю за реалізацією проектів. Глава держави доручив Прем’єр-міністру Миколі Азарову тримати питання національних проектів на особистому контролі та доповідати про результати цієї роботи на кожному засіданні Комітету з економічних реформ.

«Створене Агентство з управління проектами повинно стати майданчиком для збору та впровадження ініціатив і нових ідей, і в першу чергу – від підприємницького середовища, наукових кіл, що мають стати базою для реалізації національних проектів», – сказав Президент, додавши, що в цій роботі необхідно уникнути надмірної бюрократизації та дублювання функцій.

У своєму виступі Президент також назвав одним із пріоритетних напрямків реформування національної економіки покращення умов для розвитку бізнесу. Передусім йдеться про дерегуляцію дозвільної системи та рішуче скорочення ліцензій. «Це питання є наріжним каменем, який стримує сьогодні розвиток підприємництва, бізнесу і надходження інвестицій в Україну. Нам, безумовно, треба подумати і зробити конкретні реальні кроки. І ми будемо це робити», – сказав Янукович.

Президент нагадав, що Кабмін вже прийняв рішення про скорочення на 50% кількості дозволів. «Ми домовилися, що рухаємося до 10% від того, що було. І конкретизувати це питання ми будемо найближчим часом», – сказав Янукович.

Сьогодні Глава держави підписав чергові доручення Уряду, які стосуються прискорення дерегуляції. «Переконаний: до кінця року цілком реально цю роботу завершити. Наша мета – припинити побори і знущання над бізнесом», – сказав Янукович, вкотре наголосивши, що формула відносин між державою і бізнесом має бути прозорою.

«Ліцензії та дозволи мають бути потрібні тільки для тих видів діяльності, що пов’язані з підвищеним ризиком для життя та здоров’я людей», – переконаний Президент. За словами Глави держави, питання дерегуляції дозвільної системи та скорочення ліцензій буде предметом розгляду також на наступному засіданні Комітету з економічних реформ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.