У пошуках позаземного життя. Астрономи посилено моніторять планетні системи

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 26.08.2010 16:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11205

Астрономи виявили найбільшу з відомих на сьогодні планетних систем (не рахуючи Сонячної).

Якщо представлені ученими дані підтвердяться, то навколо зірки HD 10180 звертаються сім планет.

Про своє відкриття учені доповіли на конференції "Пошук і вивчення руху планет, що проходять по дисках своїх зірок" (Detection and dynamics of transiting exoplanets), що проходить в обсерваторії Верхнього Провансу у Франції. Коротко робота описана в прес-релізі Європейської південної обсерваторії (ESO).

Зірка HD 10180 віддалена від Сонячної системи на 127 світлових років і знаходиться в сузір'ї Південна Гідра. Учені впродовж шести років досліджували відхилення в положенні світила, що викликаються планетами, які звертаються навколо нього, за допомогою спектрографа HARPS, який встановлений на 3,6-метровому телескопі в обсерваторії ESO Ла-силла в Чилі. За словами астрономів, проведений ними аналіз достовірно підтверджує існування у HD 10180 п'яти планет, що обертаються по кругових орбітах. Для того, щоб довести присутність ще двох планет, буде потрібно зробити додаткові спостереження.

Маси п'яти "достовірних" планет коливаються в межах від 13 до 25 земних мас (для порівняння, маса Нептуну в 17,2 разу більше маси Землі), вони віддалені від HD 10180 на відстань від 0,06 до 1,4 астрономічної одиниці (одна астрономічна одиниця відповідає відстані від Землі до Сонця). Залежно від відстані до зірки планети здійснюють один оберт навколо неї за період від 6 до 600 днів.

Що стосується двох "сумнівних" планет, то, як вважають астрономи, маса однієї з них складає не менше 65 земних мас, а період звернення навколо зірки - близько 2,2 тисяч днів. Друга планета лише злегка важча за Землю - її маса складає приблизно 1,4 мас нашої планети, а рік на ній триває всього 1,18 земного дня (якщо узяти відстань від Землі до Сонця за 100 відсотків, то відстань від HD 10180 до цієї планети складає всього 2 відсотки).

До справжнього моменту фахівцям відомо близько 15 планетних систем, що включають як мінімум три планети. Рекордсменом до цих пір була зірка 55 Cancri, що "володіє" п'ятьма планетами.

Дослідники відзначають, що вивчення планетної системи HD 10180 може представляти значний інтерес, оскільки ця система за багатьма характеристиками нагадує Сонячну систему. Як вважають учені, подібні системи, що містять велику кількість планет, можуть виникати у Всесвіті досить часто, проте поки астрономи не дуже добре розуміють закони, за якими вони розвиваються.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.