Україна для людей. Уряд визначився, як розрахуватися зі спонсором правлячої партії

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 27.08.2010 09:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11210

НАК «Нафтогаз України» і «RosUkrEnergo» погодили схему повернення 12,1 млрд кубометрів газу.

Про це повідомили виданню «КоммерсантЪ-Украина» високопоставлені джерела в RUE, «Газпромі» і Мінпаленерго.

Суперечка між компаніями повинна бути розглянута у Вищому господарському суді, і у разі рішення на користь RUE «Нафтогаз» протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії, розповів співбесідник видання в Мінпаленерго.

Проте потім НАК скористається правом вимоги від RUE $1,7 млрд за договором переуступки боргу з «Газпромом». RUE поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни $248,72 за тисячу кубометрів - тобто 6,8 млрд кубометрів, а решту 5,2 млрд кубометрів повинна буде продати на внутрішньому ринку через «УкрГаз-Енерго» (по 50% належать RUE і «Нафтогазу») з мінімальною націнкою, завдяки цьому велика частина прибутку залишиться на рахунках RUE.

«Таким чином баланс газу буде збережений, і Україна зможе пройти зиму без проблем», - відзначив співбесідник в Мінпаленерго.

Джерело газети в RUE підтвердило інформацію про схему взаєморозрахунків. А високопоставлений співбесідник видання в «Газпромі» сказав, що вона була узгоджена заздалегідь, але документально поки не оформлена: «Швидше за все ми діятимемо таким чином, хоча ситуація може і змінитися». Офіційно ситуацію в Мінпаленерго, RUE і «Газпромі» не коментують.

Конфлікт за спірні об’єми газу виник на початку 2009 року. Тоді «Нафтогаз» забрав зі сховищ 11 млрд кубометрів газу, що належав RUE. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі $1,7 млрд, які «Нафтогазу» переуступав «Газпром». Проте, як стверджують в RUE, відбір газу за рахунок боргу не був оформлений юридично.

Після зміни влади в Україні Стокгольмський арбітражний суд розглянув позов RUE і зобов’язав НАК повернути з урахуванням пені 12,1 млрд кубометрів газу. В середині липня RUE почала процес підтвердження цього рішення в українських судах. Минулого тижня «Нафтогаз» подав апеляцію на визначення Шевченківського райсуду Києва, що підтвердив рішення стокгольмського арбітражу. А керівництво Мінпаленерго і «Нафтогазу» розпочало переговори з «Газпромом» і RUE про способи його виконання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.