Ринкові індикатори урядової політики. Іноземні інвестори оминають Україну

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 27.08.2010 14:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11223

Скорочення прямих іноземних інвестицій в Україну свідчить про погіршення бізнес-клімату в країні і негативних прогнозах розвитку вітчизняної економіки.

Про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталія Королевська, коментуючи скорочення на 34% приросту іноземних інвестицій в першому півріччі 2010 р. в порівнянні з попереднім роком, повідомляє її прес-служба.

"Не дивлячись на зростання інвестицій з Росії і офшорів, загальний рівень інвестицій в країну впав. Це свідчить про погіршення інвестиційного клімату, негативних прогнозів іноземних інвесторів щодо економічної ситуації в Україні і очікувань нестабільності на ринках країни, - заявила Королевська. - Особливо турбує зменшення на 226,5 млн дол. капіталу прямих іноземних інвесторів на промислових підприємствах".

На думку глави парламентського Комітету, зростання обсягів надходжень до України з Кіпру і Люксембургу обумовлене посилюванням політики міжнародного співтовариства відносно офшорів, а також зміною внутрішньополітичній ситуації в країні.

"Зміна влади в Україні сприяла поверненню в країну капіталів низки фінансово-промислових груп, які в 2005 р. здійснили "відхід в офшор", - вважає Н.Королевська. - Також зміною політичного вектору можна пояснити і підвищену активність інвесторів з Росії, які намагаються скупити найбільш ліквідні українські активи. В той же час відбувається відтік прямих іноземних інвестицій, що прийшли раніше з високорозвинених країн Євросоюзу і США, що є негативним індикатором реального стану української економіки".

Королевська вважає, що ситуацію можна змінити, провівши широкомасштабний аудит законодавства, що регулює сферу залучення іноземних інвестицій, а також, ухваливши низку законів, направлених на поліпшення загального бізнес-клімату в країні з подальшим суворим контролем над їх дотриманням.

"Залучення іноземних інвестицій має стати одним з головних завдань влади, - вважає Королевська. - Для цього необхідно активізувати розробку регіональних інвестпроектів, а також зробити відкритою і прозорою реалізацію великих інвестиційних проектів в рамках закону про державно-приватне партнерство".

За даними Держкомстату, в першому півріччі 2010 р. в економіку України іноземними інвесторами вкладено 1782,8 млн дол. прямих інвестицій, що складає 66% від вступів аналогічного періоду попереднього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.