“Репортери без кордонів” закликали Меркель запитати в Януковича про свободу слова в Україні

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 30.08.2010 10:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11240

«Репортери без кордонів» закликали канцлера ФРН Анґелу Мекрель обговорити погіршення ситуації зі свободою слова в Україні під час візиту Віктора Януковича до Німеччини. Це погіршення відчули на собі й німецькі ЗМІ.

Президент України Віктор Янукович здійснює сьогодні одноденний візит до німецької столиці. Це перший офіційний візит Януковича до Німеччини на посаді глави держави.

У рамках програми перебування в Берліні Янукович зустрінеться з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, федеральним президентом Кристіаном Вульфом, віце-канцлером та міністром закордонних справ Ґідо Вестервелле, а також представниками політичних та ділових кіл Німеччини. Ітиметься про енергетичну політику, відносини України з ЄС та Росією, правозахисні питання, а також підготовку до європейської футбольної першості 2012 року. О сьомій вечора за Києвом у готелі «Адлон» Янукович виступить з доповіддю «Україна та ЄС: нове партнерство». У рамках візиту заплановано також підписання двосторонньої угоди про боротьбу з організованою злочинністю.

За кілька днів до візиту Президента України до Берліна, який відбудеться 30 серпня, міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» надіслала німецькому канцлерові листа. У ньому правозахисники закликають внести тему проблеми зі свободою слова в Україні у порядок денний переговорів з Януковичем. «Ми спостерігаємо із занепокоєнням те, як над досягнутою 2004 року під час «Помаранчевої революції» свободою слова нависає загроза», - йдеться у листі, адресованому Меркель.

«Ми були б дуже вдячні Вам, якби Ви нагадали Віктору Януковичу, що політика нехтування свободою слова й ЗМІ суперечить пріоритетам, які стоять на порядку денному переговорів щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС», - пишуть правозахисники в листі до канцлера ФРН.

«Репортери» помітили істотні погіршення

За минулі півроку, тобто з часу приходу до влади президента Януковича, «Репортери» зафіксували в Україні збільшення нападів на журналістів з боку міліції, затримань репортерів, обшуків у їхніх помешканнях, а також застосування цензури в ЗМІ та спроби чинити тиск на журналістів, які оприлюднюють критичні щодо нинішньої влади матеріали. «Репортери без кордонів» вимагають також, щоб в Україні створили незалежну систему розподілу частот й незалежне від влади суспільне телерадіомовлення.

Особливу увагу звертають «Репортери без кордонів» на долю зниклого ще з 11 серпня журналіста, головного редактора харківської газети «Новий стиль» Василя Климентьєва. Організація закликала Меркель звернутися до Януковича з вимогою провести ґрунтовні й незалежні розслідування у цій справі.

Німецькі ЗМІ теж відчули зміни

Зміну ситуації зі свободою слова в Україні відчули на собі й німецькі ЗМІ. Журналіст Конрад Шуллер, який пише про Україну на шпальтах однієї з найвпливовіших німецьких газет Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) розповів Deutsche Welle, що дізнався у травні про те, що СБУ допитувала його українських партнерів.

«Темою розмов була моя журналістська діяльність, а також діяльність німецький політичних фондів, зокрема Фонду Конрада Аденауера», розповів Шуллер. Німецький журналіст, обурений таким втручання у його роботу, звернувся з листами про роз’яснення до української спецслужби, однак досі відповіді не отримав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.