АМКУ спростував заяви урядовців про ціни на гречку

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 30.08.2010 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11254

Підвищення цін на гречку не пов’язане з антиконкурентною змовою.

Про це сьогодні заявив голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв.

За словами Костусєва, АМКУ під час розслідування, пов'язаного з підвищенням цін на гречку, прийшов до висновку, що головними причинами підвищення цін стало зменшення посівних площ і відповідно, дефіцит сировини на внутрішньому ринку.

Костусєв зазначив, що в Україні з кожним роком зменшується врожайність гречки та посівні площі під культуру. "У 2005 р. під гречку було засіяно 425 тис. га, в минулому році - лише 273 тис. га, а в 2010 р. - 215 тис. га", - заявив Костусєв.

Крім того, за його словами, потрібно внести корективи в статистику, яка рахує амбарну вагу гречки, а не кількість продукту, який залишається після переробки.

"За підрахунками аналітиків, нам потрібно мінімум 150 тис. т гречки для внутрішнього ринку. Минулого року зібрали 188,6 тис. га, але якщо відняти від цієї суми 20 тис. т на насіння, 3-5% забрати на зберігання, то у нас виникає дефіцит", - відзначив Костусєв.

Також, за його словами, після переробки врожаю 2010 р. залишиться 90 тис т. гречки, що призведе до дефіциту.

Костусєв заявив, що АМКУ розроблені пропозиції Кабміну і Президенту для врегулювання ситуації на ринку гречки.

"Це ринкові методи, такі як введення держрегулювання сівозмін, закупівля 10% від потреби (15 тис. т) за кордоном, регулювання цін переробників, фасувальників і контроль над торговельною надбавкою", - заявив Костусєв.

Тим часом уряд сьогодні включив гречку до переліку соціальнозначущих товарів, ціни на які підлягають державному регулюванню.

Як повідомлялося раніше, прем'єр Микола Азаров заявляв, що підвищення цін на гречку не має жодних економічних передумов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.