Донеччина: вибори без вибору

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.09.2010 15:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11280

На Донеччині зареєстровані півтори сотні політичних партій. Але нинішні місцеві вибори відрізнятимуться незнаним допоки домінуванням лише однієї партії, прогнозують місцеві експерти.

За прогнозом обласного Комітету виборців України вплив адміністративного ресурсу на цих виборах посилиться.

Ці припущення підтверджуються навіть з урахуванням змін до закону, зокрема права подавати кандидатури для формування територіальних виборчих комісій не лише партіям, що представлені у парламенті, а й усім, які зареєстровані в Україні, каже голова обласного КВУ Сергій Ткаченко.

«Якщо проаналізувати партійні структури Донеччини, які мають розгалужену мережу і здатні створювати виборчі комісії, то ми нарахуємо одну-дві такі політичні структури», аргументує Ткаченко

Формування комісій, каже експерт, знову буде певною мірою формальною процедурою, коли більшість членів виборчкомів будуть представниками однієї політичної партії. Отже і всі виборчі процедури та рішення комісій будуть прийматися в напрямку однієї політичної структури, вважає Ткаченко.

Вибори без конкурентів?

Опозиційні партії сьогодні на Донеччині знаходяться в деморалізованому стані і потерпають від кадрового голоду. Партія регіонів, навіть перебуваючи в опозиції за минулої влади, на Донеччині залишалась партією влади.

Сьогодні вона має практично всі важелі для повного використання адмінресурсу, зокрема контролює податкову адміністрацію і СБУ, зазначив в розмові з Deutsche Welle експерт Донецького інституту інформації Олексій Круподер.

Як приклад він навів обшук в донецькому офісі обласної організації партії «Єдиний центр». Хоча СБУ і заперечує політичні підстави для обшуку, логіка підказує, що все, що відбувається напередодні виборів, не виключає політики, зазначив експерт. На його думку, адміністративний тиск посилити можливо.

«Питання в тому, чи потрібно це. Все вже буде залежати від того, як змінюватиметься динаміка підтримки Партії регіонів», - зауважив політолог.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.