Пральні машинки розумнішають

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 2.09.2010 10:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11292

Заощадження електроенергії – головний тренд у розвитку електроніки вже не один рік. Якщо раніше про заощадження мав дбати господар, тепер цим переймаються самі прилади.

«Дедалі розумніше, дедалі зеленіше» – під таким гаслом у Берліні наприкінці тижня розпочнеться найбільший у світі ярмарок електроніки IFA.

Виробники побутової техніки вже хваляться своїми новинками – ще економнішими та ще розумнішими. Поки у Європейському Союзі лише планують наступного року запровадити новий клас енергоефективності – «A+++», на ярмарку IFA широкому загалу вже представлять масу приладів, які виконують його параметри. Запровадити новий клас вимагають самі виробники – мовляв, «A++» - це вчорашній день». Саме так висловлюються менеджери Bosch/Siemens та Miele, які у Берліні для преси і фахової публіки представили нове покоління пральних машин, яке споживає вдвічі менше електроенергії, ніж машини класу «А».

«Майбутнє - зелене», - каже керівник підрозділу побутових приладів Siemens Роланд Гаґенбухер. Він нагадує, що половину електроенергії споживають приватні господарства, а на побутову техніку припадає половина сімейних енерговитрат.

Як зауважив на презентації представник Bosch Фолькер Клодвіґ, майже дві третини німців, за даними опитувань, при купівлі побутової техніки зважають на показники витрат води та енергії. За відповідних показників ощадливості покупці навіть готові платити більше. Водночас глава правління Miele Райнгард Цинкманн зауважує: «щодо енергоощадливості провідні виробники вже наблизилися до межі можливого».

«Розумні» пральні машини

Оскільки конвенційні прилади вже не зробиш економнішими за «A+++», у Miele роблять ставку на «розумну» техніку.

У Німеччині з наступного року можна буде заощаджувати не лише на обсягах споживання, але й на використанні переваг «плаваючого» тарифу на електроенергію. Такий тариф (smart grid) передбачає дешевшу електрику у період меншого навантаження на мережу, насамперед вночі. Такий підхід до використання енергії стає дедалі більш актуальним, відколи у німецьких мережах зросла частка сонячної енергії та енергію вітру. Адже струм із цих джерел є не таким постійним як той, що виробляють теплові чи атомні електростанції.

Miele виходить на ринок з пральними машинами і сушилками для білизни, які самі визначатимуть, коли падає ціна на електрику. Планується, що користувач завантажуватиме білизну у зручний для нього час, а машина вмикатиметься у потрібний момент.

Miele у співпраці з енергоконцерном RWE у січні 2011 року стартує пілотний проект, в якому декілька сотень господарств на заході Німеччини випробовуватимуть технологію smart grid. Базова ціна електрики, як повідомляє RWE, становитиме 25 центів за кіловат/годину, вона може варіювати від 30 до 50 відсотків.

Ціни на побутову техніку зростатимуть

Тим часом німецькі виробники попереджають про можливість зростання цін наступного року. Такі очікування пов’язані з прогнозами стрибку цін на сталь. У Miele, зокрема, вже запланували із січня підняття цін у середньому на один відсоток. Однак це лише початок – ціни, зрештою, залежатимуть від вартості металу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.