Хроніки дерибану. “Київміськбуд” продали на аукціоні, відкритому для своїх?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 2.09.2010 13:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11296

Пакет акцій «Київміськбуду» в розмірі 80% статутного фонду було реалізовано на аукціоні на українській універсальній торговій біржі 27 червня 2009 року за 114 млн. 75 тис. грн.

Про це повідомив сьогодні журналістам голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Дмитро Тевелев.

За його словами, про це свідчать результати проведеної Держкомісією перевірки.

Тевелев сказав, що в аукціоні брали участь два учасники, одним із яких була «Фінансова компанія «Новий регіон», яку й було визнано переможцем цього конкурсу.

За словами голови ДКЦПФР, заявлена компанією сума за пакет акцій «Київміськбуду» була перерахована на рахунок Київської міської адміністрації з червня по вересень 2009 року. Вже 1 жовтня 2009 року представниками Київської міськадміністрації було підписано передавальне розпорядження на перереєстрацію акцій «Київміськбуду» на нового власника.

Проте, як зазначив Тевелев, реєстратор «Київміськбуду» компанія «Термінал-реєстр» отримав відповідне розпорядження 30 червня 2010 року і вже 2 липня ним було виконано всі дії з перереєстрації акцій компанії. Того ж дня акції компанії були знерухомлені у хранителя «Фондовий союз «Україна».

Як повідомлялося раніше, Генеральна прокуратура звернулася до суду на користь Київської міської ради і Головного управління комунальної власності КМДА до ТОВ «Фінансова компанія «Новий регіон», ТОВ «Компанія «Термінал-Реєстр», ТОВ «Адрем» про визнання недійсним договору № Д-2009/07/29, укладеного 29 липня 2009 року між ДУ комунальної власності КМДА і ТОВ «ФК «Новий регіон» про купівлю-продаж 52 910 760 акцій ХК «Київміськбуд» і застосування наслідків його недійсності.

Холдингова компанія «Київміськбуд» – найбільша будівельна компанія України. 80% її акцій належали київській територіальній громаді та перебували в управлінні Київської міськдержадміністрації.

До холдингу входять 40 відкритих акціонерних товариств, у яких «Київміськбуд» володіє від 26 до 30% акцій, 6 дочірніх підприємств, 51 підприємство – на правах асоційованих членів.

За підсумками 2009 року холдингова компанія «Київміськбуд» як замовник і генпідрядник ввела в експлуатацію близько 356 тис. кв. м житла, що становить 48% від загального обсягу житлового будівництва в Києві та 22% – в Україні. У 2009 році підприємства холдингу виконали будівельних робіт на 2,9 млрд. грн.

Від “Аратти”: виникають логічні запитання: як міг відбутися відкритий аукціон, якщо про нього у КМДА практично ніхто нічого не знав? За яким правом управління власністю громади міста трансформувалося у право ішого власника, без згоди чи іншого законного способу передачі права власності фактичного власника і на якій підставі, той хто фактичним власником не був, виставив власність, яка йому не належить, на біржові торги?

Отже, якщо слідувати цій логіці, то, наприклад, завтра кияни, які є власниками квартир у багатоповерховому будинку, можуть прокинутися проданими якомусь забудовнику разом із землею та квартирами. Зі своїм формальним правом власності. Але без майна, поцупленого шахраями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.