Сенсаційне відкриття. Астрономи виявили на зірці джерело гарячої води

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.09.2010 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11297

Астрономи виявили в атмосфері старіючого світила водяну пару дуже високої температури.

Під час аналізу інформації, переданої космічним телескопом Гершель, вчених зацікавила зірка IRC 100216, віддалена від Землі на відстань 500 тисяч світлових років. Ще в 2001 році в атмосфері цього світила були виявлені сліди води, нові дані дозволили не тільки підтвердити цей факт, а й вимірювати температуру водяної пари, вона складає 700 градусів Цельсія.

Однак, як вважають вчені, цей факт ставить під сумніви чинні теорії. Досі вважалося, що в старих багатих на вуглець світилах вода утворюватися не може.

За даними дослідників, світила, подібні до IRC 100216, у міру старіння накопичують в атмосфері велику кількість вуглецю, який досить швидко з'єднується з киснем і формує молекули чадного газу (CO). Вважалося, що весь наявний в зоряній атмосфері кисень йде на утворення CO, роблячи неможливим формування молекул води. Наявність слідів H2O в зоряній атмосфері пояснювалося наступним чином: вода випаровується з поверхні комет, коли ті пролітають неподалік від світила. Однак у цьому разі температура водяної пари не може досягати 700 градусів Цельсія.

Вчені встановили, що поява в атмосфері IRC 100216 води пов'язана з впливом ультрафіолету. "Атмосфера зірки неоднорідна, і в деяких місцях вона набагато менш щільна, ніж у середньому, високоенергетичне випромінювання може проникати крізь такі тонкі місця і відривати кисень від вуглецю. Вивільнений кисень може з'єднуватися з воднем, формуючи воду", - пояснюють дослідники у своїй статті, опублікованій в журналі Nature.

Якщо висновки нового дослідження підтвердяться, вченим доведеться серйозно переглянути свої уявлення про хімію зірок і участь у процесах ультрафіолету, що відбуваються на світилах.

Нагадаємо, раніше співробітники університету Колорадо довели, що приблизно 3 млрд років тому третину поверхні Марса покривав океан рідкої води, в який впадали річки, а в атмосфері формувалися хмари і йшли дощі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.