Після заяви Януковича у Лавриновича відкрилися очі на неконституційність Конституції

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 2.09.2010 15:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11301

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявляє, що при проведенні конституційної реформи 2004 року була порушена процедура внесення змін до Конституції.

За його словами, відомство вже підготувало відповідний висновок у відповідь на запит Конституційного суду України.

«При внесенні змін 2004 року не була дотримана ця процедура, яка визначена Конституцією з обов'язковим конституційним контролем відносно зміни кожної норми, яка пропонується до Основного закону», — заявив міністр у четвер, 2 вересня.

Нагадаємо, до Конституційного суду 14 липня скеровано подання за підписом 252 народних депутатів, в якому просять КС перевірити на відповідність Конституції закону України «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року, N2222-IV. 20 липня стало відомо, що КСУ відкрив провадження за даною справою.

Суддею-доповідачем призначений суддя КС Сергій Вдовиченко.

Як писало «Дзеркало тижня», рішення КСУ про скасування політреформи очікується на початку осені. Імовірно — не пізніше першої декади жовтня.

24 серпня Янукович знову заявив про необхідність вдосконалення Конституції. Його підтримав спікер парламенту Володимир Литвин. Пізніше голова держави відзначив, що для удосконалення Конституції необхідні консенсус в парламенті і конституційна більшість.

Відзначимо також, що згідно з прийнятими у 2004 році поправками Президент втратив, а парламент і уряд, навпаки, набули низку повноважень. Так, парламент отримав право обирати прем'єра і міністрів, членів ЦВК та суддів. За президентом залишилося право вносити на затвердження парламенту кандидатури міністра оборони, міністра закордонних справ, генерального прокурора і голови Служби безпеки України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.