Євросоюз забороняє продаж 75-ватних ламп розжарювання

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.09.2010 03:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11310

Заборона на продаж 75-ватних ламп розжарювання почала діяти 1 вересня в 27 країнах Євросоюзу - це передбачено планом поетапного переходу ЄС на використання енергозберігаючих ламп.

У рамках цієї програми, яка була погоджена в 2008 році, заміна лампочок буде проводитися в кілька етапів: з 1 вересня 2009 року з продажу вилучили 100-ватні лампи розжарювання, 1 вересня 2010 вводиться заборона на продаж 75-ватних ламп, у вересні 2011 року - 60-ватних, а у вересні 2012 року - 40 - і 25-ватних, повідомляє РІА "Новості".

Традиційні лампочки передбачається замінити новими, що споживають на 80% менше електрики. Вони будуть дорожче, але з великим терміном експлуатації.

Відповідно до оцінок європейських експертів, використання ламп нового покоління дозволить заощадити в масштабах ЄС на споживанні електрики 5-10 мільярдів євро на рік, що в перерахунку на одну середньостатистичну європейську сім'ю складе, за різними оцінками, від 50 до 166 євро.

Переваги енергозберігаючих ламп

Головною перевагою енергозберігаючих ламп вважається їх висока світлова віддача, що перевищує той же показник ламп розжарювання в декілька разів. Енергозберігаюча складова як раз і полягає в тому, що максимум електроенергії, якою живиться енергозберігаюча лампа, перетворюється на світло, тоді як в лампах розжарювання до 90% електроенергії йде просто на розігрів вольфрамового дроту.

Іншою безсумнівною перевагою енергозберігаючих ламп є їх термін служби, який визначається проміжком часу від 6 до 15 тисяч годин безперервного горіння. Ця цифра перевищує термін служби звичайних ламп розжарювання приблизно в 20 разів. Найбільш часта причина виходу з ладу лампи розжарювання - перегорання нитки розжарювання. Механізм роботи енергозберігаючої лампи дозволяє уникнути цієї проблеми, завдяки чому вони мають більш тривалий термін служби.

Третьою перевагою енергозберігаючих ламп можна назвати можливість вибору кольору світіння. Він може бути трьох видів: денним, природним і теплим. Чим нижче температура кольору, тим ближче колір до червоного, чим вище - тим ближче до синього.

Ще однією перевагою енергозберігаючих ламп є незначне тепловиділення, яке дозволяє використовувати компактні люмінесцентні лампи великої потужності в крихких бра, світильниках і люстрах. Використовувати в них лампи розжарювання з високою температурою нагріву не можна, тому що може оплавився пластмасова частина патрона, або провід.

Наступна перевага енергозберігаючих ламп в тому, що їх світло розподіляється м'якше, рівномірніше, ніж у ламп розжарювання. Це пояснюється тим, що в лампі розжарювання світло йде тільки від вольфрамової спіралі, а енергозберігаюча лампа світиться по всій своїй площі. Завдяки більш рівномірного розподілу світла енергозберігаючі лампи знижують стомлюваність людського ока.

Недоліки енергозберігаючих ламп

Енергозберігаючі лампи мають також і недоліки: фаза розігріву у них триває до 2 хвилин, тобто, їм знадобиться деякий час, щоб розвинути свою максимальну яскравість. Також у енергозберігаючих ламп зустрічається мерехтіння.

Іншим недоліком енергозберігаючих ламп є те, що людина може перебувати від них на відстані не ближче, ніж 30 сантиметрів. Через великий рівень ультрафіолетового випромінювання енергозберігаючих ламп при близькому розташуванні до них може бути завдано шкоду людям з надмірною чутливістю шкіри і тим, хто схильний до дерматологічних захворювань. Проте якщо людина знаходиться на відстані не ближче, ніж 30 сантиметрів від ламп, шкоди йому не наносяться.
Також не рекомендується використовувати в житлових приміщеннях енергозберігаючі лампи потужністю більше 22 ват, тому що це теж може негативно відбитися на людях, чия шкіра дуже чутлива.

Ще одним недоліком є те, що енергозберігаючі лампи непристосовані до функціонування в низькому діапазоні температур (-15-20º C), а при підвищеній температурі знижується інтенсивність їх світлового випромінювання (хоча досвід ескплуатації таких ламп минулої зими засвідчив про можливість їхньої роботи при низьких температурах, єдиним недоліком при цьому лишається збільшення фази розігріву - "Аратта").

Термін служби енергозберігаючих ламп відчутно залежить від режиму експлуатації, зокрема, вони "не люблять" частого включення і виключення. Конструкція енергозберігаючих ламп не дозволяє використовувати їх у світильниках, де є регулятори рівня освітленості. При зниженні напруги в мережі більш ніж на 10% енергозберігаючі лампи просто не запалюються.

До недоліків можна також віднести вміст ртуті і фосфору, які, хоч і в дуже малих кількостях, присутні усередині енергозберігаючих ламп. Це не має жодного значення при роботі лампи, але може бути небезпечним, якщо її розбити. З тієї ж причини енергозберігаючі лампи можна віднести до екологічно шкідливих, і тому вони вимагають спеціальної утилізації (їх не можна викидати в сміттєпровід і вуличні сміттєві контейнери).

Ще одним недоліком енергозберігаючих ламп в порівнянні з традиційними лампами розжарювання є їх висока ціна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.