Всесвіт виник без участі Бога, - стверджує британський астрофізик Стівен Хокінг

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.09.2010 04:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11311

9 вересня надійде у продаж нова книга відомого астрофізика Стівена Хокінга “Великий задум” (The Grand Design), в якій вчений спростовує теорію створення Всесвіту Богом.

Всесвіт може і буде створювати себе з нічого - Хокінг

Як повідомляє The Times, книга написана у співавторстві з американським фізиком Леонардом Млодіновим. У новій роботі Хокінг розвінчує уявлення Ісаака Ньютона про те, що Всесвіт не міг виникнути з хаосу тільки завдяки законам природи, а повинен був бути створений Богом, пише NEWSru.com.

"Оскільки є закон, такий як гравітація, Всесвіт може і буде створювати себе з нічого. Мимовільні виникнення - ось причина, чому існує щось, а не ніщо, чому існує Всесвіт, чому існуємо ми", - повідомляє фізик у своїй книзі.

За даними BBC, раніше Стівен Хокінг не відкидав можливості участі вищих сил у створенні матерії і бачив у Богові потенційного творця світу. Проте зараз він змінив свою точку зору.

Хокінг зізнався, що ідея про саморозвиток Всесвіту прийшла до нього в 1992 році, коли була виявлена схожа з нашою Сонячною системою нова планетарна система. "Я зрозумів, що ми не є унікальним явищем в космосі", - пише вчений.

"Відповідь на питання, чи потрібен Всесвіту Творець, - ні, не потрібен", - вважає астрофізик. "Великий вибух, який призвів до появи відомого науці сучасного світу, не потребує "божественної руки". Він являє собою неминучі наслідки фізичних законів", - стверджує Хокінг.

Водночас 68-річний британський астрофізик заявив, що сучасна наука перебуває напередодні революції, коли буде створена єдина теорія, яка пояснить всі фундаментальні основи фізичного світу та буття. При цьому, на думку Хокінга, відкриття буде зроблено в рамках М-теорії, яка передбачає наявність паралельних світів і численних фізичних сил, невідомих ще сучасній науці.

Нагадаємо, на початку серпня всесвітньо відомий британський астрофізик Стівен Хокінг закликав людство швидкими темпами готуватися до життя в космосі, тому що в іншому разі йому загрожує зникнення.

Хто такий Стівен Хокінг

Стівен Хокінг народився в 1942 році. У 1962 році він закінчив Оксфордський університет і почав займатися теоретичною фізикою. Понад 30 років учений страждає невиліковною хворобою - розсіяним склерозом. Це хвороба, при якій рухові нейрони поступово вмирають, і людина стає все більш безпорадною.

Коли Стівену Хокінгу був 21 рік, він почав спотикатися при ходьбі. У 30 років він уже не міг ходити і був прикутий до інвалідного крісла. У 1985 році Стівен Хокінг важко захворів, у нього було запалення легенів. Йому зробили серію операцій, видалили трахею. В результаті він втратив можливість говорити.

Стівен Хокінг добре чує, але спілкується зі світом за допомогою спеціального комп'ютера, який синтезує людську мову. Деяку рухливість зберіг лише вказівний палець на правій руці. З його допомогою фізик управляє комп'ютером.

Хокінг працює у відділі прикладної математики і теоретичної фізики Кембріджського університету. Він займається дослідженням руху Всесвіту. У 1974 році Стівен Хокінг став членом Лондонського Королівського товариства. В даний час вчений займає посаду лукасовского професора математики в Кембриджському університеті, яка 300 років тому належала Ісааку Ньютону.

На початку 70-х років Хокінг приступив до аналізу явищ, що супроводжували народження світу. Він вивчав чорні діри, відзначивши, що в звичайному процесі еволюції зірок практично неможливо народження чорних дірок з масами, меншими трьох сонячних. Зірки з меншою масою перетворюються на білих карликів або в нейтронні зірки.

У 1988 році вийшла книга Стівена Хокінга "Коротка історія Часу - від Великого Вибуху до чорних дірок", яка стала бестселером. У цьому науково-популярному виданні Хокінг виклав свої основні теорії. У 1993 році вийшла книга Стівена Хокінга "Чорні дірки і молоді всесвіти", у 2001 році - "Світ у горіховій шкаралупі". У 2006 році Хокінг у співавторстві з дочкою Люсі написав книгу для дітей "Джордж і таємниці Всесвіту".

Стівен Хокінг читає і лекції. Для цього він вводить текст у комп'ютер, а потім програє по реченням, управляючи темпом за допомогою пульта.

У квітні 2007 року Хокінг здійснив свою давню мрію, випробувавши стан невагомості, знаходячись в спеціально сконструйованому реактивному літаку компанії Zero gravity.

Від першої дружини, Джейн, у Стівена Хокінга троє дітей. Вони прожили разом 26 років, але цей шлюб розпався, оскільки Хокінг покохав іншу жінку, медсестру Елейн Мейс, на якій і одружився у 1995 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.