Як захищати незалежність? Українську армію й далі лишають з іржавою совітською зброєю

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.09.2010 09:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11313

Через недофінансування українська оборонна промисловість не може виконати держзамовлення на виготовлення військової техніки. Українські підприємства ОПК переорієнтовуються на експорт.

З обіцяних на цей рік 540 мільйонів гривень уряд виділив на оборонну промисловість лише 11 мільйонів. Це при тому, що Президент Янукович зробив відродження українського ОПК своїм пріоритетом, і у державній програмі передбачено виділити оборонці у 2010 році майже 4 мільярди гривень.

Немає грошей - немає і танків

Промисловці побоюються, що значну частину передбачених бюджетом коштів мінфін таки виділить, але перед самим новим роком, аби прозвітувати президенту. Однак тоді освоїти гроші буде просто нереально, каже президент асоціації "Українські оборонні технології" Володимир Грек.

Він наголошує, що держзамовлення 2010 року українська "оборонка" не виконає. "Цілий рік підприємства оборонної промисловості не працювали. Коли тепер виконувати замовлення? На виробництво зразка озброєння потрібно щонайменше півроку. А самі ж роботи вже ніколи виконувати. Не можна зібрати танк за три місяці",- заявив Володимир Грек.

Орієнтуваня на експорт

Тож українські виробники озброєнь та спецтехніки хочуть сильніше переорієнтуватися на закордонні ринки. Аби гідно себе презентувати, виробники української оборонки планують провести у 2012 році в Києві велику міжнародну виставку зброї та військової техніки.

Керівник центру досліджень армії, роззброєння та конверсії Валентин Бадрак наголошує, що Україна може щорічно продавати зброї на 2 мільярди доларів, однак ОПК України через недофінансування галузі перебуває у стагнації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.