Бордель у концтаборі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.09.2010 02:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11330

Виставка в меморіальному комплексі в Бухенвальді свідчить про те, що ув’язнених концтабору крім усього іншого змушували займатися проституцією.

Блок 24а основного табору Освенцим. Перший поверх був табірним борделем.

Зовні цей барак на території концтабору Бухенвальд нічим не відрізнявся, і тільки фіранки на вікнах говорять про те, що це була не зовсім звичайна будівля на території колишнього концтабору. Всередині на столах стояли вази з квітами, на ліжках лежали подушки, а на стінах висіли картини. "Увечері, після зміни варти на табірній вежі біля головних воріт, близько двох десятків ув'язнених Бухенвальда жіночої статі повинні були приступати до своїх обов'язків - вони були повіями в табірному борделі", - пише у своїй статті, опублікованій в Sueddeutsche Zeitung, Крістіане Коль.

Бордель у Бухенвальді існував з 1943 року і був закритий незадовго до звільнення табору в 1945 році. При цьому клієнтами жінок були не офіцери СС, а власне в'язні. У першу чергу "рейх-ув`язнені" - з Німеччини та Австрії. Пізніше таку можливість отримали в'язні з Польщі, Чехії та Іспанії. В'язням-євреям та радянським військовополеним бордель був недоступним. За словами берлінського культуролога Роберта Зоммера, що досліджував архіви концтабору, щоденно бордель відвідували до 100 ув'язнених. Подібні борделі діяли і в інших нацистських концтаборах.

"Над цією сторінкою діянь НСДАП довго висіла завіса мовчання, оскільки ні власне нацистські злочинці, ні їхні жертви не були зацікавлені в тому, щоб подібна форма примусових робіт спливла на поверхню", - говориться в статті.

І тільки дослідження Зоммера пролили світло на цю темну сторону діяльності нацистського режиму. Його книга "Бордель у концтаборі" стала основою для виставки, яка проводиться зараз в Бухенвальді. "Табірні борделі стали формуватися за наказом очільника СС Генріха Гіммлера, який бачив у них можливість підвищити продуктивність і працездатність ув'язнених", - пише видання. Офіційно сексуальні послуги були частиною системи заохочень, яку Гіммлер перейняв від радянської системи таборів ГУЛАГ, і яка передбачала і видачу сигарет або послаблення в листуванні, на відміну від радянської системи заохочень, яка передбачала покращене харчування, розповів Зоммер в в інтерв`ю виданню.

"Проте насправді мова йшла насамперед про додаткове приниженні в'язнів концтабору". Якщо відвідування борделя після письмового прохання було схвалено керівництвом табору, ув`язненого після принизливих медичних процедур під конвоєм супроводжували в кімнату в "особливому бараці". Час візиту був суворо обмежений, за тим, що відбувається в приміщенні стежили охоронці.

За відомостями Зоммера, жінок у борделі залучали обіцянкою дострокового звільнення. Як пише вчений, багато колишніх в'язнів не зізнавався у своєму минулому і не вимагали компенсації в тому числі й через те, що боялися бути на все життя затаврованими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.