Комуністичний Китай не цікавлять права й свободи громадян, але непокоїть корупція

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 6.09.2010 10:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11334

Пекін не ставитиме питань до розвитку української демократії. Саме тому експерти прогнозують успішну інвестиційну діяльність китайських підприємців в Україні. Завадити може хіба що корупція.

За підсумками офіційного візиту президента Януковича до Китаю підписано низку двосторонніх угод, скасований візовий режим з Гонконгом та досягнуті домовленості про інвестиційні проекти обсягом близько 4 мільярдів доларів.

Пекіну байдуже до української демократії

Китайська преса назвала візит президента України епохальним. Але директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран в інтерв'ю Deutsche Welle
нагадав, що комуністичному режимові Китаю, так само, як колись СРСР, притаманно перебільшувати значення візитів усіх іноземних лідерів.

Разом з тим експерт відзначив зацікавленість Пекіна у втіленні інвестиційних проектів в Україні. І не виключив, що вони таки будуть впроваджені, оскільки на відміну від країн Заходу, Пекін не пов'язує свої інвестиції з розвитком демократії в Україні.

Інвестувати хочуть, але буде складно

«Китай зацікавлений у тому, щоб інвестувати, але тут все залежить від української влади. Тому що за нинішнього рівня корупції інвестувати навіть такій країні, як Китай, буде дуже важко», - підкреслив експерт.

Таран також припустив, що зближення Києва та Пекіна може вплинути на розстановку політичних сил у світі.

Однак кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що ні США, ні Росія не будуть роздратовані співпрацею України з Китаєм. Він вважає заяву Януковича щодо невизнання незалежності Тайваню такою, що відповідає національним інтересам та продовжує традицію української дипломатії з однозначної підтримки територіальної цілісності держав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.