У Росії 200 тисяч вчителів стануть безробітними

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 7.09.2010 11:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11353

Число вчителів у російських школах можна скоротити на 200 тисяч, заявив голова Міністерства освіти та науки РФ Андрій Фурсенко. За його словами, відомство може лише рекомендувати, але не вказувати школам, скільки і коли потрібно звільнити педагогів.

«У питаннях визначення оптимальної чисельності вчителів можна спиратися як на російський, так і на світовий досвід. У Європі в середньому на одного вчителя припадає 13-15 учнів. У нас десять років тому було приблизно таке ж співвідношення. Зараз — дев'ять-десять учнів на одного вчителя»,-сказав Фурсенко.

«Сьогодні в Росії близько 13 мільйонів учнів — на жаль, їх число внаслідок демографічних проблем найближчим часом істотно не зросте. Зростання почнеться не раніше 2015—2016 років. Щоб вийти на співвідношення хоча б десятирічної давності, нам потрібен сьогодні 1 мільйон вчителів. Зараз їх близько 1,2 мільйона. Тобто потенціал для скорочення — 200 тисяч людей», — пояснив він.

За даними міністра, у 1998 році в країні було 22 мільйони школярів. «У нас часто забувають, що головна людина в школі — учень, а не вчитель. За останні десять років кількість школярів зменшилася на 40 відсотків, а вчителів — лише на 20 відсотків. Це означає, що школа починає виконувати соціальну роль не стосовно дітей, а по відношенню до вчителів. Сьогодні потрапляння до хороших педагогів у гарну школу — запорука вдалої долі людини. Моя позиція до банальності проста: щоб створювати хороші школи, необхідно передавати їх у руки хороших управлінців», — сказав голова Міністерства.

На початку навчального року президент Дмітрій Медвєдєв заявив, що в Росії повинен бути усунений перекіс на користь вищої освіти. За його словами, життя вимагає готувати більше фахівців середньої професійної ланки.

«У нас очевидний перекіс, який утворився на початку 90-х років у силу різних причин у сторону вищої освіти. Очевидна нестача фахівців, випускників початкової, середньої профосвіти», — сказав Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.