Могильов пропонує затриманим, яких б’ють і катують його підлеглі, читати пам’ятку про свої права

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 7.09.2010 12:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11355

Всім затриманим в районних відділеннях міліції буде вручатися документ, де розписані права і статті Кримінального кодексу, що встановлюють відповідальність посадовців за побої, катування, тортури та ін.

Міністерство внутрішніх справ спільно з міжнародною правозахисною організацією "Міжнародна ліга захисту прав громадян України" розробило "Пам'ятку для затриманих осіб". Документ планується вручати під підпис всім затриманим в районних відділеннях міліції. Автори пам'ятки вважають, що це сприятиме зменшенню насильства з боку співробітників правоохоронних органів.

Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна" наприкінці минулого тижня міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов підписав і направив на реєстрацію в Міністерство юстиції наказ, що зобов'язує співробітників правоохоронних органів видавати всім затриманим спеціальну пам'ятку з переліком статей, що стосуються сфери прав людини.

У ній, зокрема, вказано що співробітники правоохоронних органів повинні невідкладно повідомити затриманому мотиви затримання, його права і надати можливість зв'язатися з правозахисником, як це передбачає Конституція.

У пам'ятці перераховуються статті Кримінального кодексу, що встановлюють відповідальність посадовців за побої, катування, тортури, зловживання службовим становищем, перевищення повноважень, службову халатність, примушення надавати свідчення і свідомо незаконне затримання.

Серед іншого указується: згідно КК, нанесення побоїв карається штрафом до 850 грн, катування – позбавленням волі на строк до п'яти років, а зловживання службовим становищем – позбавленням волі строком від п'яти до восьми років. Крім того, в документі даються визначення таких процесуальних понять, як "недоторканність особи", "захисник" і "право на захист", а також перераховуються права осіб, що притягаються до адміністративної відповідальності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.