Вибори у столиці, якщо і будуть, то втрачають будь-який сенс

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 8.09.2010 15:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11370

Провладна коаліції у Верховній Раді, затвердивши зміни до закону про столицю, позбавила вибори у Києві будь-якого сенсу.

Про це заявляє голова парламентського комітету з питань національної оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

У разі підписання даного закону Президентом Віктором Януковичем, відзначає він, обраний громадою столиці міський голова не буде мати повноваження керівника виконавчої влади міста. «Він буде головувати на засіданнях Ради і вести прийом громадян», — написав Гриценко у своєму блозі у середу, 8 вересня.

Він також підкреслив, що голову виконавчої влади з реальними повноваженнями і ресурсами буде призначати Президент.

«Буде цей наглядач вихідцем з Донецька, або Єнакієво — не має принципового значення. Це буде призначена президентом і лояльна до президента, а не обрана київською громадою і відповідальна перед нею людина», — зазначив Гриценко.

Окрім того, депутат підкреслив, що законопроект 7069-2 на момент голосування не мав висновків ані головного юридичного, ані головного науково-експертного правління Апарату Верховної Ради.

«Незважаючи на висловлені депутатами, під стенограму, зауваження до законопроекту та вимоги не голосувати за нього в цілому, Литвин свідомо пішов на порушення закону і поставив його на голосування — не тільки за основу, а одразу в цілому як закон», — зазначив Гриценко.

При цьому депутат висловив сумнів, що Віктор Янукович ветує прийнятий Радою закон.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада України 7 вересня прийняла в цілому закон «Про внесення змін до закону України «Про столицю України — місто-герой Київ» (щодо порядку утворення районних рад). За відповідне рішення проголосували 245 депутатів із 423 зареєстрованих у залі.

Зміни до закону про столицю надають президентові можливість на власний розсуд призначати голову Київської міської державної адміністрації, незалежно від результатів місцевих виборів.

Як заявив у коментарі «Дзеркалу тижня» експерт Асоціації міст України Юрій Ганущак, мер столиці фактично перетворюється на «англійську королеву».

У свою чергу лідер блоку свого імені Віталій Кличко назвав прийняті Радою зміни до закону ударом «як по європейським цінностям, так і по місцевому самоврядуванню». «Показово, що цей удар було завдано Партією Регіонів, програмна ідеологія якої до теперішнього часу базувалася на розширенні прав місцевого самоврядування. Тепер же все, що буде відбуватися в місті, буде залежати від волі призначеного президентом чиновника, а не всенародно обраного мера. Кияни втратили право обирати мера, наділеного реальними повноваженнями», — зазначив політик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.