Сумна традиція. Чи буде в Україні Президент, якому вистачатиме влади?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 8.09.2010 19:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11375

Найоптимальнішим шляхом здійснення конституційних змін в Україні глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін бачить внесення нового проекту Конституції України.

Таку думку він висловив під час зустрічі з журналістами в АП.

За словами Льовочкіна, тема необхідних для розвитку країни конституційних змін дебатується в українському суспільстві протягом останніх років, що свідчить про її безумовну актуальність. Він нагадав, що фактично йшло обговорення трьох шляхів зміни Конституції. Зокрема, як варіант розглядається внесення нового проекту Конституції. Глава АП нагадав, що кандидат на пост Президента України Віктор Янукович запропонував свій варіант закону, вважаючи систему влади в країні після внесення конституційних поправок 2004 року розбалансованою, і з цим проектом кожен бажаючий може ознайомитись на сайті Партії регіонів.

Іншим шляхом, за словами Льовочкіна, є розробка окремих законів, якими можна внести зміни до Конституції, і проекти таких законів, нагадав він, також останніми роками з’являлись.

Нарешті, ще одним шляхом зміни Конституції може стати повернення до Конституції 1996 року, якщо Конституційний Суд винесе відповідний негативний вердикт щодо процедури прийняття змін до Конституції 2004 року.

Водночас, Льовочкін прогнозує, що Президент Янукович внесе новий проект Основного Закону країни. Відштовхуючись, зокрема, від вже згаданого проекту кандидата в Президенти Януковича, він, очевидно, пропонуватиме базовий варіант, сказав Льовочкін, але, "як справжній лідер, буде слухати інші думки".

"Очевидно, - підсумував глава АП, - треба створювати Конституційну раду чи асамблею, залучати найкращих фахівців з конституційного права, вдосконалювати закон, виносити його на обговорення, досягати консенсусу, і шукати механізми імплементації".

Від “Аратти”: кожен Президент України клянеться виконувати Конституцію, але не було в історії нашої країни Президента, якому ця Конституція не заважала, і який би не мріяв змінити Конституцію.

Президенту Леоніду Кравчуку не подобалася Конституція, бо вона була Конституцією УРСР, тобто, можливо навіювала спогади про комуністичне минуле в якості секретаря КПУ.

Президенту Леоніду Кучмі хронічно не вистачало повноважень, і він, змінюючи Конституцію, обіцяв нам, українцям, що з повноваженнями, які поступалися хіба що Богу, він зробить нас щасливими. Натомість, замість щастя ми отримали поліційну державу, де процвітали корупція і казнокрадство. Країну, де жорстоко подавлялися будь-які акції протесту, де за сказане публічне слово гинули журналісти і політики.

Вдруге міняти Конституцію Кучма почав перед Майданом, нібито за ініціативою соціаліста Олександра Мороза, комуніста Петра Симоненка та соціал-демократа Віктора Медведчука, який суміщав партійне лідерство з очільництвом Адміністрації Президента. Нині важко сказати про справжню мотивацію Кучми(а ми не такі наївні, аби повірити в те, що справжніми інціаторами були названі партійні лідери), проте, у кулуарах влади подейкували, що Кучма готується пересісти у прем'єрське крісло. Може так і сталося б, якби не Майдан.

Багато кому сплутав плани той легендарний Майдан, який всі ці роки, влада старанно поливає пропагандистським брудом.

Президенту Віктору Ющенку страшено не подобалася Конституція, та сама, прийняття якої він спочатку називав великим компромісом, що об'єднає українську націю. Не об'єднала нова Конституція те, що нею не об'єднується. Проте, Ющенко регулярно і так, і сяк намагався змінити Основний закон, проте, на щастя, не результативно.

Тепер Президент Янукович обіцяє нам щастя і добробут, якщо йому повернуть повноваження Кучми. Але, наш досвід показує, що за цими словами гаранта нам, пересічним українцям, світять лише нові кайдани...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.