Львівські села активізуються завдяки програмі ООН

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.09.2010 04:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=11377

Сільські громади Львівщини успішно запроваджують енергоощадні технології у місцевих лікарнях та школах. Такі підсумки першого етапу програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Програма розвитку ООН втілюється у восьми районах Львівської області, повідомляє DW - “Німецька хвиля”.

Серед них є гірські, депресивні райони з високим рівнем безробіття та великою кількістю заробітчан. За понад два роки першого етапу програми, яка спрямована на поліпшення умов життя сільського населення за ініціативи самої громади, було втілено понад півсотні мікропроектів, повідомив голова обласної координаційної ради проекту Лев Захарчишин.

Головне – медицина й освіта

Мешканці сіл за фінансової допомоги ЄС намагалися насамперед відремонтувати школи, лікарні та дошкільні установи. Ідеться про запровадження енергоощадних технологій у сільських закладах освіти та медицини – заміна дверей, вікон, дахів, систем опалення. Загалом таких проектів втілено понад три десятки, додав Захарчишин.

Іншою болючою проблемою мешканців сільських районів є робота фельдшерсько-акушерських пунктів. Для їхньої підтримки, а також для закупівлі медикаментів першої необхідності було впроваджено 15 проектів.

Також у рамках програми громади трьох сіл відремонтували водогони, встановили контейнери для збору сміття та навіть купили один шкільний автобус для довезення дітей з віддалених гірських районів.

Необмежений бюджет

Загальна інвестиція в область у рамках цього проекту становить понад півмільйона доларів, повідомив спеціаліст з розвитку громад Денис Полтавець. За два роки дії програми на Львівщині заснували півсотні активних громадських організацій з місцевого розвитку. Адже умовою фінансування проектів Європейським Союзом є дольова участь громади – 5 відсотків, і ще 45 відсотків з місцевого бюджету.

За словами Дениса Полтавця, є домовленість між українською стороною та Єврокомісією про продовження реалізації програми без обмеження суми того чи іншого проекту. До цього обмеження становило 10 тисяч доларів. Заплановано, що під час другого етапу програми перевага буде за енергозберігаючими проектами та з охорони довкілля.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.